Orthorexia: als gezond eten neigt naar een mentaal probleem

Orthorexia nervosa is een steeds vaker voorkomende eetstoornis die wordt gekenmerkt door een obsessie met een dieet dat als gezond wordt beschouwd. Martina Valente onderzocht de complexiteit van deze stoornis en de resultaten van haar onderzoek laten zien dat orthorexia nervosa zich van een aanvankelijk positief stadium, gekenmerkt door gezond eten, ontwikkelt naar een schrijnende toestand.

Biopsycho-interpersoonlijke en omgevingsfactoren houden met elkaar verband en zijn verantwoordelijk voor de overgang van gezond eten naar orthorexia nervosa. De belangrijkste sociaal-culturele factoren die orthorexia beïnvloeden, zijn healthisme, tegenstrijdige gezondheidsgerelateerde informatie die online wordt verspreid en westerse gezondheids- en schoonheidsidealen. 

Hoewel de informatie die Valente verzamelde voor haar onderzoek een stap is om de holistische aard van orthorexia nervosa te begrijpen en het mogelijk maakt om aanbevelingen te formuleren voor de klinische en therapeutische praktijk, blijven sommige aspecten van orthorexia nervosa onzeker.

Valente vindt het dan ook nog te vroeg om het als psychische aandoening in de DSM op te nemen. Tegen de Volkskrant zegt ze: ”Voor patiënten betekent het erkenning voor hun lijden. Ook stimuleert een DSM-classificatie het onderzoek naar een betere behandeling van de ziekte. Maar er zijn ook nadelen. Zodra je het een stoornis noemt, leg je het probleem bij het individu, terwijl dit juist een aandoening is die samenhangt met culturele factoren. Denk aan de tendens om mensen steeds meer verantwoordelijk te maken voor hun eigen gezondheid. Dat kan tot mooie dingen leiden, maar ook tot een obsessie met gezond eten. In het Westen staat gezond-zijn gelijk aan slank en succesvol zijn. Iets wat een grote druk op mensen legt, bleek uit de interviews die ik voor mijn studie had met patiënten en experts binnen de geestelijke gezondheidszorg. Gezond-zijn is in het Westen echt een ‘super waarde’ geworden.”

Martine Valente promoveert vandaag bij de VU in Amsterdam.

Bron: Vu (https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2020/okt-dec/21okt_m-valente.aspx) / Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/onderzoeker-martina-valente-al-die-dieettips-op-sociale-media-kunnen-een-ongezonde-obsessie-met-gezond-eten-uitlokken~b368138c4/)

---------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

anorexia anorexia