Wat slik jij?


Niki Stoker interviewt....

 

Peter van der Kaaij (43) bijt de kop af in een reeks interviews over de mens achter de medicijnen die hij slikt. Peter is vrijwilliger bij RCO de Hoofdzaak, een organisatie voor cliëntenondersteuning, gerund door ervaringsdeskundigen. Momenteel heeft hij een burnout en gaat weinig de deur uit. Zelfs het doen van boodschappen kan hem voor een paar dagen vellen.

Welke medicijnen neem je

Op dit moment slik ik Amitriptyline en indien nodig een Temazepam of Oxazepam. Verder neem ik Tramadol tegen mijn herniapijn.

Heb je er baat bij

Jawel, maar de Amitriptyline werk niet bij hogere temperaturen. Ik heb dan ook een vervelende zomer gehad en ben blij dat de winter eraan komt.

Zijn er bijwerkingen

Het gáat juist om de bijwerkingen van de Amitriptyline, daar heb ik baat bij. Temazepam werkt vaak goed (gisterenavond een halfje genomen) maar ik word er nog moeilijker wakker van dan normaal. Ik ben nogal verslavingsgevoelig dus moet er erg mee oppassen. Oxazepam werkt eigenlijk niet, dat neem ik alleen bij extreme toestanden. De Tramadol is tuig! Ik word er een heel ander persoon van. Een soort Zombie. Ik voel me dan zwak met veel remmingen, ben minder helder en mijn emoties worden gedempt. Ik slik het dus zo weinig mogelijk … dan maar pijn.

Ervaar je voordelen aan het hebben van je ziekte

Voordelen, ppppffffftt. Het is stil … nee, niet echt voordelen, de hernia is lekker duidelijk, voor de rest van mijn aandoeningen vind ik niet veel begrip. Door mijn Autisme kan ik uitstekend leven zonder mensen. Ik ben heel veel alleen maar nooit eenzaam.

Ben je het eens met de diagnose(s) die gesteld is (zijn)

Meeste wel. Ontwijkende persoonlijkheidsstoornis NIET) Eerste diagnose ooit. Ga juist vaak door. Dus verdwijn niet snel als het moeilijk wordt. Eigenlijk weet niemand echt wat er allemaal speelt omdat het alles bij elkaar knap ingewikkeld is voor hulpverleners.

Welke diagnoses heb je gekregen

CPTSS, Borderline, autisme, sociale angststoornis, wijdverspreid pijnsyndroom, High sensitive person, chronische vermoeidheid en verslavingsgevoeligheid. Hernia’s en prikkelbare darmsyndroom. Een aardig lijstje dus! Gelukkig ben ik door verschillende therapieën gigantisch geholpen. Ik ben al lang bezig met het accepteren van dingen en merk dat het steeds beter gaat. Zoals ik nu in het leven sta voel ik me lekkerder dan ooit. Maar moet dus niet een rondje willen gaan hardlopen bijvoorbeeld.

Wat doe je in het leven

Ik heb veel dingen moeten stoppen omdat ik ze niet meer kon opbrengen. Voor de Hoofdzaak werk ik veel via What’s App. Eén middag ga ik er naar toe. Soms ben ik dan zo uitgeput dat ik niet eens meer het avondeten kan koken. Verder doe ik de ‘normale’ dingen zoals het huishuiden en boodschappen doen.

Hoe gaat je omgeving met je om

Op mijn werk zijn ze allemaal heel lief, dat komt natuurlijk omdat de mensen daar allemaal ervaringsdeskundige zijn. Ze snappen me daar echt. Voor de liefde verhuisde ik van Zuid-Holland naar Noord-Holland. Ik ken hier eigenlijk niemand. De enige die ik nog heb is een vriend die ik sinds mijn twaalfde ken. We appen dagelijks met elkaar. Het is goed zo. Eigenlijk is mijn leven heel saai en zielig haha maar ik ben erg gelukkig en tevreden.

Waaruit put jij kracht

Das een moeilijke. Ik heb een constante drang voor zelfverbetering. Het is een combinatie van kracht en geluk. Ik kan heel blij worden van hele kleine dingen, bloempjes zien of intens naar een boom staan kijken. Het vooruit willen gaan en nieuwsgierig zijn naar de wereld en mensen, al kan ik daar niet te lang bij in de buurt blijven, dat vind ik wel jammer want mensen zijn zó interessant.

Hoe zou je leven eruitzien zonder ‘gebrek’

Stilte … ik ben eigenlijk wel tevreden met de weg die ik bewandeld heb. Ik denk dat ik een veel naïever persoon was geweest zonder de hobbels die ik heb moeten nemen. Ik zou dat niet uit willen wissen maar ook niet opnieuw willen beleven. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben.

Wat is jouw levensmotto

Ik heb niet echt een motto. Voor mij zijn respect en acceptatie grote kernwaarden. Ik ben tegen alle -ismes. Ik probeer oordeelvrij te zijn, naar de mensen en wereld om me heen en zeker ook naar mezelf, daar heb ik nog wel eens moeite mee.

Waarin vind jij de zin van het bestaan

Nou nou! Het streven naar geluk en het allemaal mee mogen maken. Ik ben een Agnost, ik geloof niet want er zijn geen bewijzen maar ik sluit ook niets uit. Het streven naar mijn beste zelf is een grote motivatie.

Wat houdt jou staande/gaande

Nieuwsgierigheid, waar gaat het allemaal naar toe en wat voor een persoon ga ik worden.

Waar kan jij om lachen

(stilte) Oei. Ik hou wel van Ironische, absurde humor. Monthy Python is prachtig, intelligent en droog. Ik moet wel toegeven dat echt hard lachen niet zo vaak voorkomt. Wel heb ik vaak een glimlach om mijn mond.

Welke wijsheid zou je anderen mee willen geven

Oef … Leer jezelf écht accepteren zoals je bent. Wees zo authentiek mogelijk. Ja, dat is het eigenlijk wel.

-------------------------------------------------------------------

Wil jij ook geïnterviewd door Niki Stoker? Neem contact op via info@ggztotaal.nl (mailto:info@ggztotaal.nl)

 

peter peter