BuurtzorgT verkoopt zich, maar krijgt zelf de aandelen


Eerste zorgorganisatie ter wereld die gebruik maakt van Steward-Ownership

Snelle groei en succes, dat wil elke ondernemer. Maar het neemt ook zorgen met zich mee. Bij ggz-aanbieder BuurtzorgT (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3810124/nieuws/als_het_maar_om_ernstige_en_complexe_psychiatrische_problematiek_gaat.html?page=1), in 2013 opgericht door Jos de Blok en Nico Moleman, leidt de snelle groei tot een chronisch tekort aan werkkapitaal. Ze losten dat op door, als eerste zorgorganisatie in de wereld, de eigendomsconstructie Steward Ownership (https://purpose-economy.org/en/whats-steward-ownership/) te gebruiken. Heel kort gezegd: de idealistische Duits-Zwitserse investeerder kocht de eigendomsaandelen, voor miljoenen euro’s, maar BuurtzorgT blijft de baas over zichzelf. Purpose Evergreen Capital krijgt geen zeggenschap.

In een interview met Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/buurtzorgt-gebruikt-steward-ownership-als-slimme-investeringsvorm/) vertelt Moleman hoe één en ander is verlopen. De snelle groei in combinatie met de dbc-bekostiging in de ggz - uitbetaling vindt pas aan het einde van de behandeling plaats - dreigde er een tekort aan kapitaal. ‘De Rabobank is heel behulpzaam geweest om onze groei te faciliteren’, vertelt Moleman. ‘Maar gezien de oplopende schuldenpositie vond de bank het raadzaam om ons eigen vermogen te versterken.’

Een nieuwe investeerder was een risico. ‘Veel investeerders willen niet alleen veel geld verdienen aan een lening, ze willen de aandelen op termijn ook met grote winst verkopen’. Voor een onderneming met idealen is dat een risico. Purpose Evergreen Capital was de oplossing: ‘Ze nemen genoegen met een beperkt rendement. Purpose Evergreen Capital heeft samen met BuurtzorgT een slimme investeringsvorm bedacht waarbij niet de investeerder, de nieuwe eigenaar, er uiteindelijk met de opbrengst vandoor gaat, maar juist BuurtzorgT zelf.’

De slimme investeringsvorm is gebaseerd op het concept van Steward-Ownership. Bij Steward Ownership zijn de aandelen verdeeld in aandelen met eigendomsrechten en aandelen met zeggenschap. BuurtzorgT heeft nieuwe eigendomsaandelen  uitgegeven en verkocht aan Purpose Evergreen Capital. Er is afgesproken dat BuurtzorgT deze aandelen over een aantal jaren terugkoopt tegen dezelfde prijs. Purpose Evergreen Capital mag deze aandelen in de tussentijd niet doorverkopen aan een andere partij. De eigendomsaandelen komen uiteindelijk in handen van BuurtzorgT.

 

Lees het hele interview op Zorgvisie (https://www.zorgvisie.nl/buurtzorgt-gebruikt-steward-ownership-als-slimme-investeringsvorm/) (gratis voor abonnees van Zorgvisie), of de samenvatting op Skipr (https://www.skipr.nl/nieuws/buurtzorgt-wordt-eigenaar-van-zichzelf/).

6 - buurtzorgt 6 - buurtzorgt