'Zuid-Hollandse gemeenten hebben tekorten Jeugdzorg aan zichzelf te danken'

”De gemeenten in Zuid-Holland Zuid hebben het aan zichzelf te wijten dat de Service Organisatie Jeugd (SOJ) voortdurend met grote tekorten kampt. Ze hebben een blanco cheque uitgeschreven zonder te vertellen wat ze precies verwachten van de jeugdzorg.”

Dat stelt Michael van der Velden in het

Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/dordrecht/onderzoeker-tekorten-in-de-jeugdzorg-zijn-eigen-schuld-van-gemeenten~ab4638ba3/). Van der Velden is onderzoeker bij adviesbureau Andersson Elffers Felix, dat de problemen van de organisatie onderzocht. ,,In principe is de toegang tot het loket van de zorg goed geregeld. De mensen weten het loket heel goed te vinden, maar dat kost wel geld.’’

De serviceorganisatie is sinds 2015, toen de gemeenten verantwoordelijk werden voor de jeugdhulp, verantwoordelijk voor de inkoop van de zorg bij hulpverleners. Ieder jaar weer blijkt echter dat ze daarvoor miljoenen euro’s meer nodig heeft dan verwacht werd. Dit jaar had het bestuur de uitdrukkelijke opdracht om het zuiniger aan te doen. Toch kwam het deze zomer met het bericht dat het dit jaar 11,6 miljoen euro tekort komt. De gemeenten moeten dat geld ophoesten.

Ongebreidelde zorg

Volgens Van der Velden hebben de gemeenten de problemen over zichzelf afgeroepen, met name doordat ze van meet af aan gesteld hebben dat er geen kind tussen de wal en het schip mag vallen. ,,U straalt uit dat u nooit nee zegt. Dat is een nobele keuze, maar die leidt wel tot ongebreidelde zorg. Als er aanbod van bepaalde hulp is, zal die ook verleend worden,’’ zei hij woensdagavond tijdens een presentatie van zijn bevindingen aan de gemeenteraad van Papendrecht.

Daar komt nog bij dat de tien gemeenten in Zuid-Holland Zuid nog nooit hebben uitgesproken wat ze nu precies onder jeugdzorg verstaan en welke zorg ze precies willen bieden. ,,Er is een moment dat je moet zeggen dat het normaal is als je bepaalde dingen zelf oplost in je gezin omdat het gewoon gebruikelijke zorg is. Dan moet u als gemeenteraad wel uw rug recht houden, want u zult ongetwijfeld geconfronteerd worden met individuele gevallen die om een afwijking vragen.’’ 

In zijn rapport noemt hij huiswerkbegeleiding en examentrainingen als zaken die niet onder de jeugdzorg horen te vallen. Daarnaast is er volgens het rapport een grijs gebied, met zaken als hulp bij dyslexie en gespecialiseerde buitenschoolse opvang voor kinderen met lichte problemen. Van der Velden: ,,Als een probleem bij het onderwijs of bij de sportclub thuishoort, is het niet iets voor de jeugdzorg.’’

Gemeenten zijn te terughoudend

Van der Velden proeft bij de gemeenten weinig enthousiasme om deze discussie te voeren. ,,Stap over die terughoudendheid heen. Ga het gesprek aan over wat normale zorg binnen een gezin is.’’ Hij verwacht niet dat de tien gemeenten het volledig met elkaar eens zullen worden, maar daar ziet hij geen probleem in. De gemeenten willen immers toch al meer ruimte om de jeugdhulp zelf te kunnen sturen: ,,Er is genoeg ruimte voor couleur locale.’’

De gemeenten kunnen overigens meer doen om grip op de financiën van de SOJ te krijgen, stelt hij. Zo zouden hulpverleners aan de bel moeten trekken zodra ze driekwart van hun budget verbruikt hebben en pas verder mogen werken na toestemming van de gemeenten. In het verleden kwam het herhaaldelijk voor dat instellingen een opnamestop afkondigden omdat ze al royaal door hun budgetten heen waren.

Afgezien daarvan zouden grenzen gesteld kunnen worden aan de looptijd van behandelingen en zouden regelmatige herindicaties verplicht gesteld kunnen worden. Daarnaast zijn er volgens het rapport veel te veel hulpverleners: ,,Met meer dan 150 aanbieders zijn de kosten niet beheersbaar. Dit kost simpelweg te veel capaciteit in afstemming en contractgesprekken.’’

Bron: Peter Koster / Algemeen Dagblad (https://www.ad.nl/dordrecht/onderzoeker-tekorten-in-de-jeugdzorg-zijn-eigen-schuld-van-gemeenten~ab4638ba3/)

------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugdzorg en geld Jeugdzorg en geld