Wachttijd bij Expertisecentrum Euthanasie loopt op tot twee jaar

Patiënten met een psychiatrische aandoening moeten steeds langer wachten voor hun euthanasieverzoek wordt beoordeeld. De wachttijd voor deze groep is bij Expertisecentrum Euthanasie opgelopen tot 2 jaar. Vorig jaar was de wachttijd bij Expertisecentrum Euthanasie nog één jaar. Het expertisecentrum heeft op dit moment zeven psychiaters in dienst. Die kunnen de toestroom nauwelijks aan. Het expertisecentrum probeert al lange tijd meer psychiaters te werven, maar zonder succes. Dat schrijft Trouw (https://www.trouw.nl/zorg/wachttijd-voor-euthanasieverzoek-ggz-loopt-op-tot-2-jaar~b4869bc3/).

Dat de wachttijd verder is opgelopen, is voor slechts een klein deel te wijten aan de coronacrisis, zegt psychiater Paulan Stärcke tegen de krant. De opgelopen wachttijd is volgens de aan het centrum verbonden psychiater vooral een signaal dat de reguliere ggz een euthanasieverzoek nog vaak niet serieus neemt. ”Er wordt te vaak naar ons doorverwezen.”

Het expertisecentrum (voorheen de Levenseindekliniek) behandelde in 2019 22 procent meer hulpvragen dan in 2018. De zeven werkzame psychiaters kunnen de toestroom nauwelijks aan: om het aantal aanvragen te kunnen behandelen zegt het expertisecentrum eigenlijk twintig psychiaters nodig te hebben.

Volgens Stärcke moeten meer psychiaters buiten het Expertisecentrum Euthanasie om bereid zijn zelf euthanasie te verlenen omdat zij de patiënt het beste kennen. ”Wij moeten bij nul beginnen met het leggen van een relatie”, zegt Stärcke tegen Trouw.

Vorig jaar verleende het expertisecentrum ruim zestig keer euthanasie, buiten het centrum om deden artsen dat zes keer.

Bron: Marten van de Wier / Trouw (https://www.trouw.nl/zorg/wachttijd-voor-euthanasieverzoek-ggz-loopt-op-patienten-moeten-2-jaar-wachten~b4869bc3/?utm_source=upday&utm_medium=referral)

--------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

expertisecentrum euthanasie expertisecentrum euthanasie