Allereerste inclusieweek gaat komende week van start

In de week van 14 september organiseert Stichting Socialrun voor het eerst de Inclusieweek. Deze week staat in het teken van letterlijke en figuurlijke beweging om aandacht te vragen voor de positie van mensen met psychische problemen in de maatschappij. Mensen met én zonder kwetsbaarheid organiseren en doen mee aan diverse activiteiten die in deze week zullen plaatsvinden.

Vooroordelen over psychische problemen

Bijna één op de vijf mensen heeft op dit moment last van psychische problemen. En ruim vier van de tien mensen krijgen op enig moment in het leven last van psychische problemen. Uit onderzoek blijkt dat praten over psychische aandoeningen één van de allergrootste taboes is. Acht van de tien mensen met psychische problemen lijdt meer onder het stigma dan de symptomen zelf.

In beweging blijven, juist in deze tijd

Sinds 2012 organiseert Stichting Socialrun ieder jaar in het derde weekend van september een estafetteloop: 555 km hardlopen in ruim 48 uur rondom het IJsselmeer. Vanwege de impact van het Coronavirus wordt dit evenement dit jaar op aangepaste wijze vormgegeven. Maar dat betekent niet dat er minder aandacht zal zijn voor de missie van de Socialrun. Sterker nog, dit jaar wordt het evenement niet beperkt tot het weekend, maar staat de hele week in het teken van meedoen en inclusiviteit. Want aandacht voor en openheid over psychische aandoeningen blijft van belang, juist nu.

Diverse activiteiten tijdens de Inclusieweek

In de week van 14 september worden diverse activiteiten georganiseerd. Binnen en buiten, online en offline, samen en individueel. Zo worden er gratis Chi-running workshops aangeboden, kun je virtuele knuffels uitdelen, zijn er diverse blog- en vlogacties en halen verschillende teams van ggz-instellingen, stichtingen en bedrijven, waaronder onze hoofdsponsor Medicore,  geld op voor projecten die bijdragen aan meer openheid over psychische kwetsbaarheid. Via http://www.socialrun.tv kan iedereen vanuit de woonkamer live uitzendingen bijwonen en interviews en documentaires kijken. Initiatieven kunnen aangemeld worden via de website van de Socialrun (https://www.socialrun.nl/inclusieweek/inclusieweek-2020).

Frank Bonekamp, initiatiefnemer van de Socialrun en de Inclusieweek: “Het is geen moment bij ons opgekomen om door de bijzondere omstandigheden dit jaar minder aandacht te besteden aan onze missie. Integendeel, het leek ons juist een goed idee om niet alleen een weekend, maar een hele week te reserveren om iedereen letterlijk en figuurlijk in beweging te krijgen voor meer openheid en inclusiviteit. We zijn ervan overtuigd dat dit een positieve impact heeft op mensen met en zonder psychische kwetsbaarheid en bijdraagt aan een inclusieve samenleving.”

Meer weten of de Socialrun steunen? www.socialrun.nl (http://www.socialrun.nl)

Bron: Persbericht

-----------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Runners4 Runners4