Samenwerkingsproject 'Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid' van start

Gisteren is de ‘Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid’ gelanceerd: via de nieuwe website ervaringsinzet.nu (https://www.ervaringsinzet.nu/) kan ervaringskennis en -deskundigheid worden ingezet voor alle vraagstukken die raken aan maatschappelijke opvang en beschermd wonen (MO & BW).

Dit kunnen vraagstukken zijn rond inzet van ervaringskennis en -deskundigheid vanuit cliënten- en naastenorganisaties. Maar ook andere organisaties kunnen er baat bij hebben zoals gemeenten en andere lokale instanties die zich bezighouden met beleid op het gebied van MO & BW. Zij kennen het cliënten- en naastenperspectief vaak niet of weten niet hoe ze dit effectief in hun beleid kunnen integreren. Vanaf vandaag kunnen ze een beroep doen op de Vliegende Brigade voor praktische input en ondersteuning op de thema’s waarmee ze worstelen.

Er zijn ook heel veel plekken waar het juist wel goed gaat. Informatie over die voorbeelden gaat de Vliegende Brigade via ervaringsinzet.nu beschikbaar maken voor iedereen die erin geïnteresseerd is.

Het project Vliegende Brigade Ervaringsdeskundigheid is een samenwerkingsproject van Stichting Werkplaats COMO, Valente branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang en MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid.

Op de website van de ’Vliegende Brigade’ staan ook de ambities en het het uitgangspunt van de meerjarenagenda:

Ambities

In Nederland willen we dat iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te kunnen ontwikkelen en op eigen wijze mee te doen in de samenleving. Een klein deel van de mensen is hier echter voor kortere of langere tijd niet toe in staat en/of kan dat alleen wanneer ze hierin worden ondersteund of begeleid. Het gaat om mensen die verschillende aandoeningen of beperkingen hebben zoals psychische problematiek, verslaving en/of licht verstandelijke beperkingen. Daarbij spelen levensproblemen als schulden, dakloosheid, werkloosheid, verlies van dierbaren, gebrek aan participatie, onverzekerd zijn etc. ook een rol. Zij hebben moeite om een zelfstandig bestaan op te bouwen en te behouden en laten soms onbegrepen gedrag zien. Het zijn mensen die een beroep (kunnen) doen op begeleiding, beschermd wonen en/of de maatschappelijke opvang.

Cliënt centraal – Doen wat nodig is

Het uitgangspunt in deze meerjarenagenda is dat de cliënt en zijn of haar netwerk (indien aanwezig) bij het bieden van hulp te allen tijde centraal staan. En dat wordt gedaan wat nodig is. De problemen verschillen van persoon tot persoon en van periode tot periode en de meeste kwetsbare personen ervaren moeilijkheden op meerdere leefdomeinen. Dat maakt dat er altijd samenwerking tussen partijen en domeinen nodig is om deze mensen van de juiste opvang, zorg en begeleiding te kunnen voorzien. Bij complexe situaties en hoog opgelopen problemen volstaat een standaardoplossing niet en is de oplossing meestal niet binnen één sector of organisatie te vinden. Het cliëntperspectief vormt daarbij een verbindend en richtinggevend perspectief. Maatwerk is dan nodig. Het vinden van een oplossing – op individueel niveau, maar ook op beleidsniveau – kan alleen wanneer cliënten en hun naasten hier goed bij betrokken worden.

Lees op de website ervaringsinzet.nu (https://www.ervaringsinzet.nu/) alles over de samenstelling van het kernteam en hun expertises.

Bron: ervaringsinzet.nu (https://www.ervaringsinzet.nu/) en MIND (https://mindplatform.nl/nieuws/vliegende-brigade-ervaringsdeskundigheid-vandaag-van-start)

------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

header-def header-def