Gemeenten uiterst kritisch over nieuwe Jeugdwet: 'Voorstel moet van tafel'

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft kritisch gereageerd op de internetconsultatie Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor Jeugdigen. Hierin doen de ministers van VWS en voor Rechtsbescherming een groot aantal voorstellen over verplichte regionale samenwerking, de toegang en het toezicht in het kader van de Jeugdwet.

”Dit wetsvoorstel moet in deze vorm van tafel”, schrijft de VNG ”Gemeenten en Rijk zijn onderdeel van één overheid en willen graag samen aan de slag om de jeugdhulp te verbeteren. Die gezamenlijkheid ontbreekt volledig in dit wetsvoorstel. In een context waarin gemeentelijke tekorten oplopen is het onaanvaardbaar nog nadrukkelijker op te schrijven wat gemeenten in het perspectief van het Rijk zouden moeten doen.”

Wel details, geen randvoorwaarden

Eén van de belangrijkste kritiekpunten van de VNG is het feit dat het Rijk zich ‘op hoog detailniveau’ bemoeit met de uitvoering van de jeugdzorg, terwijl ‘aan de noodzakelijke randvoorwaarden voorbij wordt gegaan’. Ook wordt met het wetsvoorstel ‘onvoldoende recht gedaan aan de regionale diversiteit en aan de ontwikkelende gemeentelijke praktijk’ en is er een sturende rol voor de NZa voorzien ‘die wezensvreemd is aan het sociaal domein’. Tot slot vreest de VNG dat het wetsvoorstel ‘de deur opent om continu nieuwe eisen aan gemeenten te stellen.’

Regionale diversiteit

Met het wetsvoorstel wordt onvoldoende recht gedaan aan de regionale diversiteit en aan de ontwikkelende gemeentelijke praktijk, is een ander belangrijk kritiekpunt. Een voorbeeld: In het wetsvoorstel wordt terecht aangeven dat regionale partijen, zoals specialistische zorgaanbieders en Veilig Thuis, op regionaal vlak moeten weten wat ze van lokale teams kunnen verwachten, schrijft de VNG. ”Daarom hebben gemeenten collectief in de Norm voor Opdrachtgeverschap opgenomen dat in de regiovisie een verbinding wordt gelegd tussen lokale teams en het regionale veld. Aangezien gemeenten dat inzicht zelf hebben, is het onnodig dat ook nog in de wet vast te leggen. Op veel punten kunnen daarom de wettelijke bepalingen geschrapt worden, en kan er hooguit gekozen worden voor een verwijzing naar de Norm voor Opdrachtgeverschap.”
De VNG ziet zichzelf in een spagaat komen: ”Daarnaast houdt de keuze om de samenstelling van de jeugdhulpregio’s wettelijk vast te leggen, gecombineerd met de keuze om voor een jeugdhulpregio te bepalen wat diens taken zijn en welke taken regionaal moeten worden ingekocht, te weinig rekening met de diversiteit in grootte van de bestaande jeugdhulpregio’s. Het is onmogelijk en onwenselijk om die diversiteit in één wettelijk kader te persen.”

Te vrijblijvend

Volgens de ministers De Jonge en Dekker is de aanpassing van de wet, die officieel wordt aangeduid als Wet verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen, hard nodig. Dit onder meer omdat de specialistische jeugdhulp en jeugdbescherming onder druk staan vanwege de in de ogen van het kabinet te grote vrijblijvendheid in de gemeentelijke samenwerking. “Aanpassen van wetgeving is nodig om randvoorwaarden te verbeteren zodat alle betrokken partijen hun verantwoordelijkheden waar kunnen maken,” aldus de Memorie van Toelichting van de wet.

Zelf oplossen

De gemeenten erkennen dat de jeugdzorg beter kan, maar willen dit dus zelf oplossen. “Het wetsvoorstel ademt de geest van het Rijk als exclusief stelselverantwoordelijke, die naar believen bijkomende taken voor de lagere overheid’ kan bedenken,” aldus de VNG.

Bron: VNG (https://vng.nl/nieuws/kritische-reactie-vng-op-wetsvoorstel-jeugd)

------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugd GGZ blij jeugd GGZ blij