Videobellen tijdens corona: een bron voor onverklaarbare vermoeidheid?

De afgelopen maanden klaagden meer mensen over vermoeidheid, ondanks de lege corona-agenda’s. De universiteit van Luik wilde nagaan hoe dat kwam. De bevindingen verschenen vorige week in de Belgische pers (https://weekend.knack.be/lifestyle/maatschappij/onverklaarbaar-moe-het-vele-videobellen-zou-weleens-de-oorzaak-kunnen-zijn/article-news-1634185.html?cookie_check=1598813980).

Videochatten is in, zeker in tijden waarin mensen zoveel mogelijk worden opgeroepen om thuis te werken. Uit onderzoek van wetenschappers van de universiteit van Luik, die 400 personen en hun vermoeidheid gedurende de periode maart-april bijhielden, blijkt echter dat videobellen bijzonder ongunstig is voor onze slaap. Het blauwe licht van het scherm, waar we bijna de hele dag naar kijken is daarbij niet de enige oorzaak.

Verloren verbinding

’Sommigen hadden tijdens de lockdown de hele dag door videovergaderingen, maar ons brein is dat niet gewoon’, zegt neuropsychologe Fabienne Collette, één van de onderzoekers. ’Als het geluid niet goed is of het beeld bevriest door een slechte verbinding, dan kost het meer moeite om info op te slaan. Dan moet het óf herhaald worden, of ons brein moet de lege gaten invullen die we niet hadden begrepen’. Collette Ook het feit dat we elkaar niet in de ogen kunnen kijken speelt volgens Collette een rol bij de extra vermoeidheid.

Volgens de onderzoekers speelt naast het videochatten ook het aanleren van nieuwe gewoontes, zoals het dragen van mondmaskers, en een gewijzigd slaappatroon met een verminderde slaapkwaliteit een rol in de toegenomen vermoeidheid.

----------------------------------------------------------------

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

beeldbellen beeldbellen