Kans op dementie is nu dertien procent lager dan tien jaar geleden

De ‘dementie-tsunami’ wordt minder hoog dan gedacht. Het risico dat iemand dement wordt, is nu 13 procent kleiner dan tien jaar geleden, blijkt uit de grootste studie die ooit op dit gebied naar dementie is gedaan. Dat zegt hoofdonderzoeker Frank Wolters in een interview aan Amazing Erasmus MC (https://amazingerasmusmc.nl/actueel/risico-om-dement-te-worden-neemt-af/).

De kans dat mensen dementie krijgen wordt steeds kleiner. Als de daling voortzet, ontwikkelen de komende decennia miljoenen minder mensen dementie dan tot nu toe werd gedacht. Een opvallende bevinding. ‘Belangengroeperingen en onderzoekers waarschuwen al jaren – terecht – voor een tsunami van de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie. Maar er gloort licht aan het einde van de  tunnel’, vertelt hoofdonderzoeker en arts-epidemioloog Frank Wolters.

Ziekte is te beïnvloeden

Het onderzoeksresultaat is volgens Wolters geweldig nieuws. Het laat volgens hem zien dat dementie te beïnvloeden is en dat er dingen zijn die het risico verkleinen of de ziekte kunnen voorkomen. Dat komt omdat er geen indicatoren zijn dat genetische risicofactoren zijn veranderd. Door na te gaan wat er wèl gebeurd is in Europa en de VS om dementie te doen terug te doen lopen, kan de sleutel mogelijk worden gevonden.

Dementie sterft niet direct uit

Betekenen de onderzoeksresultaten dat dementie langzaam maar zeker uitsterft? ‘Zeker niet’, zegt Wolters. Het risico voor een individu om voor een bepaalde leeftijd dementie te krijgen neemt af. Maar het totaal aantal mensen dat dementie ontwikkelt blijft stijgen. Hoe ouder je wordt, hoe groter de kans namelijk is om dement te worden. En de bevolking is gegroeid èn de mensen worden gemiddeld steeds ouder.’

Bron: Erasmus MC

--------------------------------------------------------------------------

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

alzheimer 11 alzheimer 11