Gemeente hoeft niet in alle gevallen passende jeugdzorg binnen de regio te bieden

Het is zeker wenselijk dat een jeugdige zoveel mogelijk binnen de regio zorg krijgt. De Jeugdwet verplicht het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) echter niet om in alle gevallen jeugdhulp binnen de regio te bieden. Zeer gespecialiseerde zorg kan soms maar op enkele plaatsen binnen het land geboden worden en mag daarom buiten de regio worden aangeboden. Dat blijkt uit de uitspraak afgelopen woensdag van de voorzieningenrechter in Den Haag in een zaak die door de ouders van een 14-jarige jongen met ASS en een gedragsstoornis was aangespannen.  .

De jongen verbleef tot voor kort op een behandellocatie dicht bij zijn woonplaats. Na de sluiting hiervan op 1 augustus 2020 is een vervolgplek op een Intensieve Kleinschalige Behandelgroep op een andere plaats aangeboden. Volgens de ouders is deze plek niet passend, vooral vanwege de afstand tussen de woonplaats van de ouders en de aangeboden locatie (ruim 100 kilometer). De ouders vinden dat ze daardoor niet in voldoende mate bij de behandeling betrokken kunnen worden. Ze eisen daarom dat de gemeente uiterlijk op 1 augustus 2020 voorziet in een passend en kwalitatief toereikend zorgaanbod. Ook willen ze dat de gemeente uiterlijk 1 januari 2021 voorziet in een duurzame, kleinschalige vervolgplek binnen de gemeente. Ook hulpverleners adviseren volgens de ouders dat hun zoon op een locatie in (de buurt van) hun woonplaats wordt behandeld. B&W is verplicht op grond van de Jeugdwet passende jeugdhulp te bieden.

De voorzieningenrechter wees beide eisen van de ouders af. De gemeente hoeft hoeft geen duurzame, kleinschalige jeugdhulpvoorziening binnen een straal van 30 km te bieden. Naar het oordeel van de rechter heeft de gemeente voorzien in een passend aanbod. De voorzieningenrechter neemt in zijn oordeel ook mee dat B&W bij de inkoop van jeugdhulp aan zijn verplichtingen uit de Jeugdwet voldoet.

B&W onderzoekt of het mogelijk is om alsnog passende zorg in de regio te creëren en heeft daarvoor een procesbegeleider aangesteld. B&W komt onder de huidige omstandigheden zijn verplichtingen in voldoende mate na, meent de rechter.

Bron: rechtsspraak.nl (https://www.rechtspraak.nl/)

-----------------------------------------------------------

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wetgeving GGZ wetgeving GGZ