Brandbrief corona-maatregelen ggz is niet van de Nederlandse ggz

Branchevereniging de Nederlandse ggz is niet betrokken bij de ‘brandbrief geestelijke gezondheidszorg (https://brandbriefggz.nl/)’ die op dit moment op internet rondgaat. Volgens de branchevereniging is daarbij de indruk ontstaan dat deze oproep wordt gedaan namens een brede vertegenwoordiging van de ggz-sector. Branchevereniging de Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2020/verwarring-over-afzender-brandbrief-ggz-onwenselijk) wijst op de richtlijn die samen met een brede vertegenwoordiging van patiënten, behandelaren en instellingen is opgesteld om de gevolgen van de coronacrisis voor de geestelijke gezondheidszorg zo goed mogelijk op te vangen. Die wordt regelmatig aangepast aan de veranderende omstandigheden rondom de coronacrisis, aldus de branchevereniging. ”We wijzen er op dat de ‘brandbrief geestelijke gezondheidszorg’ bij onze cliënten tot verwarring kan leiden over goede en veilige zorg zoals wij die voorstaan. Dat vinden we onwenselijk.”

De brandbrief

Vorige week verscheen de brandbrief, die opriep zo snel mogelijk een einde te maken aan de meste coronamaatregelen, onder andere de anderhalvemetersamenleving, omdat anders de gevolgen voor de volksgezondheid en de economie niet zijn te overzien. Het was een dringende oproep, doorspekt met verwijzingen naar wetenschappelijk en minder wetenschappelijk onderzoek, in grote bewoordingen gesteld. De brief omvatte bijna tien pagina’s. De schade die de coronamaatregelen aanrichten, ‘is immens en niet in geld uit te drukken’, stellen de opstellers van de brief: ruim tachtig GZ-)psychologen, psychiaters, orthopedagogen, (psycho-) therapeuten, pedagogen, coaches en overige professionals binnen de hulpverlening, de academische wereld en de GGZ. Ze komen ”tot de conclusie dat er meer bewijs is tégen het gezondheids-bevorderende effect van de huidige maatregelen dan ervóór. Naar onze mening rechtvaardigt het aantal ‘slachtoffers’ dat het Coronavirus met zich meebrengt niet de huidige plannen om onze volledige samenleving te herstructureren naar een ‘anderhalve-meter-samenleving’. De impact die het Coronavirus heeft is niet dusdanig groot, dat we daarvoor onze hele samenleving permanent zouden moeten gaan veranderen, met alle gevolgen vandien.”
De brief is ondertussen duur ruim 2000 professionals en ruim 8000 niet-professionals ondertekend.

Verbazing

Behalve branchevereniging de Nederlandse ggz, die er op wijst dat de brief bij hun cliënten tot verwarring kan leiden over goede en veilige zorg zoals de branchevereniging die voorstaat, is ook de Patiëntenfederatie Nederland verbaasd over de brief. ”Wij herkennen dit beeld niet. Dit is wel erg zwart-wit”, laat woordvoerder Thom Meens in een korte reactie aan onder andere De Gelderlander (https://www.gelderlander.nl/binnenland/omstreden-brandbrief-over-1-5-meter-verbaast-patientenfederatie-erg-zwart-wit~af1b6d08/) weten. ”Wij herkennen de ongerustheid niet”.

 

---------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

brandbrief brandbrief