Meer dan helft ex-coronapatiënten kampt na ziekenhuisopname met psychische problemen

Herstel van Covid-19 houdt betekent niet voor iedereen het einde van de ziekte. Ongeveer 56% van de voormalige patiënten heeft een maand na het herstel last van psychische problemen, blijkt uit een nieuwe Italiaanse studie. Vrouwen, die minder last hadden van de infectie, hadden meer kans op psychische problemenn, volgens onderzoekers.

Italiaanse onderzoekers volgden een maand lang 402 volwassen overlevenden van corona, 265 mannen en 137 vrouwen. Meer dan de helft had na een maand na de behandeling nog last van één of meer psychische klachten: 28% had een posttraumatische stressstoornis (PTSS), 31% had depressie, 42% had angstklachten, 20% had symptomen van een obsessief-compulsieve stoornis (OCS) en 40% had last van slapeloosheid, aldus de studie.
Een overlevende vertelde tijdens de follow-up tegen de onderzoekers dat ze, na drie weken behandeld te zijn, thuis was en genezen, zonder koorts en met een beetje hoesten. Maar het leven was niet gemakkelijk. ’Soms viel’ s nachts mijn adem plotseling weg, waardoor ik het gevoel kreeg dat ik dood zou gaan. Ik wist wat het was omdat ik in het verleden last had van paniekaanvallen. Ik bleef daar uren op het balkon liggen, om te proberen frisse lucht in mijn longen te krijgen. Het was verschrikkelijk. De paniek deed me erger lijden dan Covid”.

”Besmetting met een mogelijk dodelijke ziekte of het omgaan met stress of langdurige handicaps kan leiden tot PTSS, ernstige depressie en angstgevoelens”, zeggen Francesco Benedetti van het Italiaanse IRCCS Scientific Institute Ospedale San Raffaele en zijn collega’s. Bovendien denken de onderzoekers dat ontsteking - de immuunrespons van het lichaam op infectie - mogelijk een rol speelt. Er zijn aanwijzingen dat ernstige ontstekingen de depressie verergeren.

Een infectie met SARS, een naaste verwant van het nieuwe coronavirus, liet ook overlevenden achter met een reeks psychische stoornissen. Ze rapporteerden tussen de één en vijftig maanden later psychiatrische symptomen, waaronder PTSS, depressie, paniekstoornis en OCS. Onlangs zeiden Britse experts dat sommige Covid-19-patiënten hersenontsteking, delier, zenuwbeschadiging, beroerte en de dodelijke aandoening acute gedissemineerde encefalomyelitis (Adem) rapporteerden, waarbij de hersenen en het ruggenmerg kon worden aangetast.

Over het onderzoek

Om meer te weten te komen over de effecten van Covid-19 op de geestelijke gezondheid, bestudeerden de onderzoekers psychiatrische symptomen bij 402 deelnemers. Na een maand volgde een interview  en vroegen de onderzoekers om vragenlijsten in te vullen. Voor de studie had het team toegang tot gegevens zoals geslacht, psychiatrische voorgeschiedenis, opnameduur, inflammatoire markers bij aanvang en zuurstofconcentraties in het bloed.

Ook poliklinische patiënten vertoonden verhoogde angst- en slaapstoornissen, zeggen de onderzoekers. Het kan te wijten zijn aan minder zorgondersteuning, meer sociaal isolement en eenzaamheid.

Benedetti en zijn collega’s dringen er bij experts op aan om de mentale gezondheidskenmerken van overlevenden van Covid-19 te bestuderen. Verdiepend onderzoek naar inflammatoire biomarkers kan helpen bij het diagnosticeren en behandelen van opkomende psychiatrische aandoeningen, zeggen ze. ”Deze benadering zou het ook mogelijk kunnen maken om mogelijke nieuwe specifieke doelen te identificeren voor de behandeling van ontstekingsgerelateerde neuropsychiatrische aandoeningen.”

Lees hier het hele onderzoek (Engelstalig) (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159120316068)

-------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verward corona verward corona