Met komst van de Wvggz kan elke verdachte in de ggz worden opgenomen

De Wet verplichte ggz (Wvggz), die 1 januari is ingegaan, regelt gedwongen behandeling voor mensen die door een psychische stoornis een gevaar zijn voor zichzelf of anderen. Het doel van de wet is het aantal gedwongen opnames terug te dringen, aangezien dat in Nederland al jarenlang stijgt. De Wvggz moet ‘zorg op maat’ mogelijk maken.

In praktijk leiden de nieuwe regels echter tot grote problemen, blijkt uit onderzoek van Investico, platform voor onderzoeksjournalistiek, uitgevoerd voor Trouw en De Groene Amsterdammer. Nieuw aan de wet is onder meer dat de strafrechter voortaan aan een verdachte zorg kan opleggen in een ggz-instelling. Dat betekent dat in principe iedere strafzaak kan uitmonden in verplichte zorg. Voorheen kon dit alleen wanneer de verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar was. De patiënt kwam dan terecht bij de forensische ggz, en niet – zoals nu – bij de reguliere.

Het leidt tot ‘structureel onveilige situaties’, schrijven de journalisten, omdat de instellingen niet zijn ingericht op patiënten aan wie zij, vanwege een nieuwe wet, zorg moeten verlenen. Ook de geneesheren-directeuren waarschuwen daarvoor. Het gaat om patiënten die soms ernstige misdrijven hebben begaan en flink beveiligd moeten worden. Dat heeft In een enkel geval al geleid tot geweld op een ggz-afdeling.

Maar geregeld zijn er in de ggz helemaal geen behandelopties voor deze mensen, zeggen geneesheren-directeuren tegen de journalisten. “Dit zijn mensen die geen behandelbare stoornis hebben, maar wel allerlei problemen veroorzaken”, aldus Remco de Winter, psychiater bij van GGZ Rivierduinen. “Niemand weet wat ze ermee moeten, dus die sturen ze naar de ggz. De ggz wordt zo het afvoerputje van de maatschappij.” Bovendien hebben deze patiënten vaak beveiliging nodig die een reguliere ggz-instelling niet kan bieden. De veiligheid van personeel en medepatiënten is daardoor in gevaar, stelt de NVvP. Deze problemen komen boven op de veiligheidsproblemen waarmee de ggz al kampte vanwege het personeelstekort.

Bron en voor het hele artikel: Emy Koopman en Catrien Spijkerman, Trouw / De Groene Amsterdammer (https://www.trouw.nl/binnenland/nieuwe-wet-zorgt-voor-onveiligheid-in-de-geestelijke-gezondheidszorg-zo-wordt-de-ggz-een-afvoerputje~be3295ee/) Trouw / De Groene Amsterdammer.

Lees hier meer over de Wvggz (https://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89784/pagina/wetgeving.html)

-----------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

1 - Wvggz 2 1 - Wvggz 2

Reacties
Reactie: (Coby)
12-10-2020, 17:23
Klopt wat bg beschreven staat. cliënten met een DPA = Dubieus Psychisch Adaptatie Vermogen in gedrag geen criminele zaken maar wel bepaalde aanpak nodig die Housingfirst in handen heeft. Nu komt deze groep in PI-PPC terecht omdat werkers in GGZ Forensisch bang zijn. Gewoon te krom voor woorden. Deze wet Wvggz moet supersnel gemonitord worden en graag doe ik daar aan mee.