Er wordt een stuk slechter geslapen door de crisis

De coronacrisis heeft onze slaapkwaliteit negatief beïnvloed. Maar liefst drie keer meer mensen slapen slechter. Dat schrijft de Belgische krant De Morgen, die zich daarbij baseert op  een internationale studie van de Vrije Universiteit Brussel, waarbij 7.140 mensen uit elf landen werden bevraagd. Het aantal mensen met slapeloosheidsklachten nam bovendien toe: 19 procent van de deelnemers rapporteerde matige tot ernstige symptomen. Voor de pandemie was dat slechts 7 procent.
Slaapproblemen worden meer en meer gezien als (mede-)oorzaak van psychiatrische aandoeningen als depressie en angststoornissen.

De resultaten tonen onder meer aan dat mensen in het algemeen later gingen slapen en ook later opstonden. Toch leidde dat niet tot meer slaap. Integendeel. Het kostte zelfs meer tijd om in slaap te vallen dan normaal. Wie voordien ook al met slaapproblemen kampte, had 25 minuten langer nodig om in slaap te vallen en sliep gemiddeld drie kwartier minder dan respondenten die voordien weinig of geen klachten hadden.

Toch ook een positieve noot: de resultaten uit deze studie benadrukken wel dat alternatieve werkvormen zoals telewerk een positief effect kunnen hebben op de slaap. Goede slapers die nu thuis werken, ervaren minder stress en genieten ’s nachts extra van een deugddoende slaap.

Bron: De Morgen

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

slaap slaap