'Wees bij partnergeweld altijd alert op mogelijke ADHD'

Mensen met ADHD maken zich vaker schuldig aan het plegen van geweld tegen hun partner. Als zij voor  hun ADHD worden behandeld, neemt dat geweld af. Vaak wordt bij zulke daders echter niet onderkend dat ze ADHD hebben.

Die zegt psychiater en promovenus Nannet Buitelaar van het Nijmeegse Radboudumc. Zij promoveert aanstaande vrijdag aan de Radboud Universiteit op haar onderzoek. Buitelaar is als psychiater verbonden aan de Waag, een ggz-instelling gespecialiseerd in geweld. Haar bevinding is belangrijk, aangezien partnergeweld vaak grote gevolgen heeft voor daders, slachtoffers en kinderen en behandeling er van vaak weinig succesvol is.

Eerder vond Buitelaar al uit dat nog heel vaak niet bekend is dat een pleger van partnergeweld ADHD heeft. Nu blijkt dat als ze medicijnen krijgen tegen de concentratiestoornis en hyperactiviteit en er gesprekken over worden gevoerd het geweld afneemt. Ook is uit het onderzoek duidelijk geworden dat hoe erger de stoornis is hoe heftiger het geweld en de bijbehorende problemen zijn. Aangeraden wordt om daders van partnergeweld voortaan altijd te onderzoeken op ADHD.

Buitelaar op de site van De Waag: ‘Mijn belangrijkste bevinding is dat het partnergeweld afneemt wanneer plegers van partnergeweld met ADHD daarvoor worden behandeld. Toen ik mijn opleiding deed, was nog niet bekend dat volwassenen ook last van ADHD konden hebben. Die problematiek is in Nederland onder de aandacht gebracht door Sandra Kooij. Ze benaderde mij als jonge psychiater en vroeg of ik op dit gebied een voortrekkersrol wilde hebben. Sindsdien heeft het onderwerp mijn interesse.’  

Uiteindelijk resulteerde dat in het schrijven van een proefschrift. ‘Ik wilde weten wat de invloed van de behandeling van ADHD is op partnergeweld,’ zegt Buitelaar. ‘Volgens de laatste inzichten is een goede behandeling van partnergeweld altijd op maat; daar hoort dus ook het aanpakken van de psychische problematiek bij, waar ADHD deel van kan uitmaken.’

Aan het begin van haar onderzoek publiceerde Buitelaar samen met kinder- en jeugdpsychiater Robert Ferdinand een artikel waaruit bleek dat de diagnose ADHD nog vaak gemist wordt. Zo bleek in 2012 dat bij 56% van de mannelijke cliënten bij de Waag de diagnose ADHD nooit eerder was gesteld. ‘Daar zaten schrijnende gevallen bij. Mannen die al jong uithuisgeplaatst waren en die veel problemen hadden met functioneren in het dagelijks leven. De onderliggende oorzaak daarvan was nooit ontdekt,’ zegt ze.

‘Voor het onderzoek werden cliënten gescreend die voor partnergeweld naar de Waag Utrecht en Amersfoort kwamen. Ze vielen uiteen in twee groepen: een groep van 210 cliënten met ADHD en een groep van 137 cliënten zonder ADHD. De cliënten met ADHD gingen door met een vervolgonderzoek. Zij kregen ‘treatment as usual’ voor zowel de psychische problematiek als het partnergeweld – bijvoorbeeld medicijnen in combinatie met gesprekken – en ze werden tijdens vervolgmetingen gedurende een jaar gevolgd.’

‘Een opvallende uitkomst van mijn onderzoek is dat er een direct verband bestaat tussen de mate van ADHD en partnergeweld: hoe meer ADHD symptomen, hoe meer sprake er is van geweld en gerelateerde problemen. Verder komt uit het onderzoek dat door de behandeling van ADHD in combinatie met andere modules voor het behandelen van partnergeweld het partnergeweld significant afneemt. Ik hoop dat alle behandelaren zich daarvan bewust zijn. Ik zou zeggen: let op de aanwezigheid van ADHD en behandel het dan, zeker als het gaat om partnergeweld.’

De promotie vindt a.s. vrijdag 3 juli plaats op de Radboud Universiteit.
Titel proefschrift: De impact van ADHD als risico- en behandelfactor bij partnergeweld (ADHD and Intimate Partner Violence. Impact of ADHD as a risk and a treatment factor in Intimate Partner Violence)

 

Bron: Radboud Universiteit (https://www.ru.nl/nieuws-agenda/agenda/promoties/@1239658/impact-adhd-risico-behandelfactor-partnergeweld/) / De Waag (https://dewaagnederland.nl/nieuws/huiselijk-geweld/psychiater-nannet-buitelaar-onderzoekt-in-haar-proefschrift-de-relatie-tussen-adhd-en-partnergeweld/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

agressie agressie