Waar corona het hardst toesloeg, neemt ook het aantal ggz-crisissen toe

Het aantal mensen dat acute psychische hulp nodig heeft, is fors gestegen in de regio Oss, Uden en Veghel. In de grootste coronabrandhaard van Nederland hielp het crisisteam van GGZ Oost-Brabant de afgelopen maanden meer mensen dan ooit. Relatief veel mensen, van verpleegkundige tot ex-coronapatiënt, verkeren in psychische nood. Dat schrijft Omroep Brabant. Het bericht staat haaks op mededelingen dat het aantal ggz-patiënten ondanks de corona-crisis niet is toegenomen.

Omroep Brabant ging voor een impressie langs bij het Intensive Home Treatment-team (IHT) van GGZ Oost-Brabant. Het team zit in Oss en helpt mensen die acuut ernstige psychiatrische problemen hebben. Als een soort spoedeisende hulp aan huis, gaat het team naar de cliënten toe. Doel: voorkomen dat klachten erger worden, waardoor een opname in een kliniek nodig is. In het artikel passeren een aantal voorbeelden de revue van mensen die -deels door de corona- in crisis zijn geraakt.
Er zou in de regio een toename zijn in de aanmeldingen van ongeveer 25%.

Volgens Inge Janssen, zorgmanager Acute Psychiatrie, gaat op de drukste momenten om meer dan 300 crisiscontacten per week in deze regio. ”Van een kortstondige piek is geen sprake, het is hier structureel drukker geworden.”

Volgens GGZ Oost-Brabant is er een overduidelijke link met de hevigheid waarmee het coronavirus hier toesloeg. Dit gebied telt landelijk relatief de meeste coronabesmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen. Ook al ontbreekt wetenschappelijk bewijs, het verband ligt voor de hand, zegt Janssen. De klachten zijn volgens haar coronagerelateerd.

Nergens anders zo druk
Omroep Brabant deed ook een rondgang langs andere Brabantse ggz-instellingen. De druk op de crisisteams blijkt nergens zo hoog is als in het gebied Oss-Uden-Veghel. Reinier van Arkel (regio Den Bosch) ziet een lichte stijging. Zowel bij GGZ Westelijk Noord-Brabant (regio Roosendaal) als GGz Breburg (regio Tilburg en Breda) is er sprake van een stabiele situatie. Bij GGzE (regio Eindhoven) was eerst sprake van een afname en de laatste tijd een toename. Over het algemeen bereiden de instanties zich voor op een verwachte stijging van cliënten, mede als gevolg van het coronavirus.

Brabantbreed zien instellingen dat mensen die in een kliniek worden opgenomen ‘forser ontregeld’ zijn dan anders.

Bron en voor het hele artikel: Omroep Brabant / Joris van Duin (https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3221563/veel-meer-psychische-problemen-in-coronabrandhaard-crisisteam-van-de-ggz-had-het-nog-nooit-zo-druk)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

verward corona verward corona