Corona-crisis heeft (nog) geen noemenswaardige effect op wachttijden ggz

In de cijfers van de maand mei is nog weinig herstel in het aantal behandelingen in ziekenhuizen te zien na de corona-uitbraak. Dit beeld kan vertekend zijn, mogelijk omdat nog niet alle behandelingen in ziekenhuizen geregistreerd zijn. In de ggz heeft de corona-uitbraak vooralsnog weinig verandering gebracht in de wachttijden. Het aantal verwijzingen naar zowel de ggz als de ziekenhuiszorg neemt verder toe en is weer bijna op het oude niveau.

Dat blijkt uit diverse rapportages die door de Nederlandse Zorgautoriteit zijn gepubliceerd. Hiervoor wordt samengewerkt met diverse partijen waaronder DHD, ZorgDomein, Vektis, IKNL, DICA, PALGA, RIVM en SONCOS. Partijen in de zorg kunnen deze informatie gebruiken voor het opschalen van de reguliere zorg en krijgen zo inzicht in (mogelijke) knelpunten.

Verwijzingen naar ggz

De meest recente verwijsdata naar de ggz duiden op een stevig herstel van het aantal verwijzingen. In week 23 is wel een kleine daling te zien, waarschijnlijk het gevolg van het Pinksterweekend. Vorige week zagen we weer een stijging. De verwijsaantallen zitten nu op 86% van het verwachte aantal voor deze week zonder corona-uitbraak. Naar schatting hebben als gevolg van de uitbraak ongeveer 59.000 minder verwijzingen plaatsgevonden van de huisarts naar ggz-aanbieders.

Wachttijden ggz

De NZa heeft daarnaast gekeken naar de wachttijden na de corona-uitbraak en ziet slechts kleine veranderingen in de gemiddelde aanmeldwachttijden in april en mei. Bij instellingen zijn de aanmeldwachttijden voor de diagnosehoofdgroepen aandacht, somatoforme aandoeningen en voor de basis ggz in mei licht gedaald ten opzichte van april. De behandelwachttijden voor alcoholgebonden en somatoforme stoornissen zijn licht gestegen. De totale wachttijden in de ggz zijn voor patiënten nauwelijks veranderd.

Ziekenhuiszorg

Het aantal verwijzingen naar de ziekenhuiszorg is inmiddels hoger dan dezelfde week in 2019 en vrijwel gelijk aan het verwijsvolume in de weken voor de coronacrisis. Het aantal patiënten is stabiel. Rekening houdend met het registratie-effect lijkt zich in sommige regio’s en bij bepaalde specialismen een lichte stijging in patiëntcontacten af te tekenen in mei. Algemene ziekenhuizen, die in maart sneller afschaalden, herstellen nu meer dan academische ziekenhuizen. Op dit moment hebben 10 tot 15% minder patiënten ziekenhuiszorg gehad en is het aantal patiëntcontacten de helft lager dan normaal.

Bron:

NZa (https://www.nza.nl/actueel/nieuws/2020/06/17/ggz-wachttijden-nauwelijks-veranderd-herstel-ziekenhuisbehandelingen-nog-beperkt-in-mei)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wachtlijst 4 wachtlijst 4