Hoe nuttig is een hulphond voor kinderen met autisme?

 

Hulphonden kunnen sommige kinderen met autisme helpen hun sociale vaardigheden te verbeteren, maar deze aanpak werkt niet in alle gevallen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Veel mensen met autisme hebben moeite met sociale contacten, eerder onderzoek suggereert dat een hulphond kinderen met autisme kan helpen zich prettiger te voelen in de omgang met anderen.

Onderzoekers van de Universiteit van Missouri (https://news.missouri.edu/2020/therapy-dogs-a-social-catalyst-for-kids-with-autism/) vergeleken de bereidheid van kinderen met autisme om met een therapeut te praten in aanwezigheid van een hulphond, waarbij ze tijd konden ‘verdienen’ om met de hond te spelen of te spelen met een favoriet speeltje. Sommige kinderen spraken vaker met de therapeut wanneer de hond aanwezig was of wanneer ze tijd konden verdienen om met de hond te spelen, maar anderen spraken vaker wanneer ze tijd verdienden om met een favoriet speeltje te spelen.

Het onderzoek, onlangs gepubliceerd in het Journal of Applied Behavior Analysis (https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jaba.619), laat zien dat therapiehonden de sociale vaardigheden van kinderen met autisme kunnen verbeteren, maar het gebruik van de dieren moet niet als een algemene benadering worden beschouwd, stellen de onderzoekers.

‘Het autismespectrum is ongelooflijk breed, dus wat een effectieve interventietechniek voor het ene kind is, is niet per se de beste optie voor een ander’, zegt co-auteur Courtney Jorgenson, ‘met zoveel verschillende beschikbare opties, kan dit onderzoek ouders helpen de beste keuzes voor hun kind te maken’, voegt hij er aan toe in een persbericht van de universiteit.

Jorgenson adviseert dat ouders van kinderen met autisme met hun behandelaar praten om te bepalen of een therapiehond een goede optie is voor hun kind, en niet vanzelfsprekend aannemen dat deze honden op dezelfde manier voor elk kind nuttig zijn. Dat geldt voor de Amerikaanse situatie, in Nederland is het gebruik van hulphonden nog niet ingeburgerd.

‘Kinderen met autisme hebben vaker last van angst en depressie. Hulphonden kunnen hun stress helpen verminderen en ervoor zorgen dat ze zich meer op hun gemak voelen tijdens het socialiseren’, aldus Jorgenson. ’Een hond aaien kan je oxytocinespiegel verhogen, hetzelfde hormoon dat vrijkomt als je een geliefde knuffelt. Er is nog een lange weg te gaan om uit te zoeken hoe honden kinderen in het autismespectrum het beste kunnen ondersteunen, maar dit onderzoek kan helpen bepalen welke kinderen er het meest baat bij hebben.’

Universiteit van Missouri (https://news.missouri.edu/2020/therapy-dogs-a-social-catalyst-for-kids-with-autism/)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

hond hond