Brancheorganisatie GGZ Nederland heet voortaan ‘de Nederlandse ggz’

GGZ Nederland gaat voortaan verder als ‘de Nederlandse ggz’, compleet met een nieuwe huisstijl. Dat meldt de organisatie op haar website. De verandering ligt volgens GGZ Nederland / de Nederlandse ggz helemaal in de lijn van de verdere modernisering van de vereniging. Naast de vernieuwde website, start de vereniging ook met de GGZ Community, een nieuw online platform voor en door de leden.

Naar eigen zeggen is ‘de Nederlandse ggz’ belangenbehartiger van bijna 100 lid-instellingen en 90 duizend professionals. Deze 100 leden houden zich bezig met alle vormen van geestelijke gezondheidszorg: behandeling, begeleiding en ondersteuning. Ze doen dit binnen alle deelsectoren: jeugd-ggz, verslavingszorg, langdurige ggz, forensische zorg en beschermd wonen, basis-ggz, gespecialiseerde ggz en topzorg. Financiering komt binnen via zorgverzekeraars en zorgkantoren vanuit de Zorgverzekeringwet (Zvw) en de Wet langdurige zorg (Wlz). Via gemeenten vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet en via de Dienst Justitiële Inrichtingen vanuit Justitie & Veiligheid.

Volgens de website van ‘de Nederlandse ggz’ weerspiegelt de naam de nieuwe koers die gericht is op meer samenwerking, zowel binnen als buiten de sector. “Wij geloven dat we de mentale veerkracht van mensen alleen samen met anderen kunnen versterken”, schrijft  bestuursvoorzitter Jacobine Geel in het persbericht en “we intensiveren de samenwerking met onze partners om zo iedereen de juiste goede zorg en begeleiding te bieden, op maat en op tijd. We doen dit met elkaar.”

Op sociale media circuleren cynische reacties, die er op wijzen dat ‘de Nederlandse ggz’ niet DE Nederlandse ggz vertegenwoordigd. Helemaal onterecht lijkt dat niet: op de ledenlijst van de vereniging komen vooral de grote ggz-instellingen voor. Zelfstandig werkenden, eerstelijnspsychologen en kleinere organisaties zijn er niet te vinden. Ook het bestuur bestaat, naast Jacobine Geel, uit negen bestuursleden van de grotere ggz-instellingen.
Volgens ZorgkaartNederland.nl zijn er in Nederland maar liefst 1846 GGZ-instellingen. Daaronder vallen ook de zelfstandig werkende behandelaren, kleine organisaties en de zogenoemde eerstelijnspsychologen. De vraag is in hoeverre zij zich door ‘De Nederlandse ggz’ vertegenwoordigd voelen.

**************************

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

de ned ggz de ned ggz