Zesde en vermoedelijk laatste richtlijn 'ggz en corona' gepubliceerd

Eergisteren (9 juni) is de zesde versie van de richtlijn GGZ en corona (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding) gepubliceerd. Het testbeleid buiten het ziekenhuis (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/richtlijn/algemene-informatie) is aangepast, er is een checklist toegevoegd voor face-to-face afspraken, en de richtlijn is voorzien van een handreiking Triage, Advance Care Planning en symptomatische behandeling.

Aan de slag met de richtlijn: checklist, handreiking en handige links

* De  richtlijn GGZ en corona is inmiddels al meer dan 100.000 keer bekeken. Op GGZ Standaarden vind je bij de richtlijn ook hulpmiddelen en links voor concrete toepassing van de richtlijn:

* De richtlijn adviseert dat behandelaar en patiënt samen beslissen of de behandeling face-to-face gebeurt of digitaal plaatsvindt. Om samen die keus goed te kunnen maken is een infographic (https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/14c02ba3e2107333ece287956f322d6e.pdf) (pdf).

* De richtlijn adviseert gezamenlijk voor iedere afspraak te checken of deze face-to-face door kan gaan. In de checklist Vragen bij het maken van een afspraak in coronatijd (https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/c7c4d3ffdec7342b4308acee0ecd3ecd.pdf) (pdf) vind je vragen die je daarbij kunt stellen en uitleg over hoe je ze toepast.

* Bij de richtlijn vind je nu ook de Handreiking Triage –Advance care planning, somatische behandeling bij ernstig verloop van corona (https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/ab65cc4df2d8e1299c8862ae9ee130f8.pdf)(pdf). Het hoofdstuk over triage bespreekt welke afwegingen moeten worden gemaakt bij de vraag of een patiënt met corona wel/niet in het ziekenhuis kan worden opgenomen, danwel of de patiënt wel/niet naar IC kan gaan. Het hoofdstuk Advance Care planning gaat over pro-actieve begeleiding van patiënten die extra kwetsbaar zijn voor corona.

Op GGZ Standaarden vind je bij de richtlijn onder het tabblad ‘Aanvullend (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/info/aanvullend)‘ links naar gerelateerde richtlijnen, achtergronddocumenten en links naar de ‘coronadossiers’ van andere organisaties, waaronder het NIP.

Voorlopig laatste versie

Zie voor een overzicht van alle wijzigingen in deze zesde versie de pagina Versiebeheer (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding/versiebeheer).

Naar verwachting is dit voorlopig de laatste versie van de richtlijn.

De kerngroep van zeven organisaties in de ggz die verantwoordelijk is voor herziening van de richtlijn, houdt in de gaten of, en wanneer herziening weer nodig is.

Bron: PsyNip (https://www.ggzstandaarden.nl/richtlijnen/ggz-en-corona-richtlijn/inleiding/versiebeheer)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

corona handreiking corona handreiking