Therapeuten zien geen heil in behandelen op afstand

Psychiaters en psychologen zien weinig in behandelen op afstand. Slechts één op de honderd behandelaren geeft de voorkeur aan beeldbellen boven echt contact. Dat blijkt volgens het NRC (https://www.nrc.nl/)uit onderzoek van het UMC Utrecht onder 592 psychologen en psychiaters, maandag gepubliceerd in het Tijdschrift voor Psychotherapie (https://www.tijdschriftvoorpsychotherapie.nl).

Door de coronamaatregelen zien behandelaren hun patiënten sinds maart veelal via de telefoon, tablet of computer. Tegen de onderzoekers zeggen ze bepaalde behandelmethoden via beeldbellen niet te kunnen toepassen. Zelfs als digitaal behandelen net zo effectief blijkt als in levenden lijve, ”lijken psychiaters en psychologen er simpelweg niet op te zitten wachten”, schrijven de onderzoekers.

Verzekeraars hameren al jaren op het belang van digitalisering als manier om de wachtlijsten terug te dringen. Daarop stonden voor de coronacrisis 90.000 mensen. Als mensen met lichtere klachten sneller digitaal geholpen worden, komt ruimte vrij voor patiënten die de behandelingen in levenden lijve écht nodig hebben, is het idee. „Digitalisering is een belangrijke oplossing om zorg toegankelijk te houden”, zegt een woordvoerder van zorgverzekeraar CZ tegen het NRC.

Bron en het hele artikel: NRC (https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/08/behandelaars-ggz-zien-digitale-zorg-niet-zitten-a4002174)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

beeldbellen beeldbellen