Hoe kom je van je nachtmerries af?

Wat als je zó vaak nachtmerries hebt, dat je er ook overdag last van hebt? Slaaponderzoeker Jaap Lancee legt uit hoe nachtmerries gevormd worden en hoe je ze kan overwinnen.

Nachtmerries zijn emotioneel zeer nare dromen met een duidelijk verhaal en meestal schrik je er uit wakker waardoor je nog weet wat je gedroomd hebt. Je hebt posttraumatische nachtmerries, dat zijn nachtmerries over nare gebeurtenissen, bijvoorbeeld een ongeluk dat je hebt meegemaakt. En aan de andere kant heb je ook thematische nachtmerries, bepaalde thema’s waar je over droomt, bijvoorbeeld Zombies.

Twee tot vijf procent van de bevolking heeft een of meer nachtmerries per week, en hebben hier ook last van. Het verstoort hun slaap en overdag zijn ze er emotioneel vaak nog mee bezig. Nachtmerries kunnen heel vervelend zijn, de vraag is, kun je er ook wat aan doen?

Klinisch psycholoog Jaap Lancee van de Universiteit van Amsterdam doet al jaren onderzoek naar slapen en nachtmerries: ’Om nachtmerries te begrijpen moet je eerst dromen begrijpen en daarvoor moet je eerst meer over slapen en slaapstadia weten’.

In een videocollege (https://youtu.be/dyXOgO1ttuM) legt hij dit uit, ook wat je aan nachtmerries kan doen, want ’nachtmerries zijn wel degelijk te behandelen.’

Bron: UVA (https://www.uva.nl/shared-content/faculteiten/nl/faculteit-der-maatschappij-en-gedragswetenschappen/nieuws/2020/06/jaap-lancee-over-nachtmerries.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

slapen, moe slapen, moe

Reacties
Reactie: (Suzanne de Kam)
29-7-2021, 11:45
Geachte heer Lancee, heeft u een tip voor een goede dromentherapeut in Rotterdam? Ik heb al drie jaar achtereen te kampen met enge dromen resp. nachtmerries en ik heb ze elke nacht. Ik word er zo langzaam aan wanhopig en depressief van. Ik rust gewoon niet meer goed uit. Veel dank voor uw reactie. Mvg Suzanne de Kam

Reactie: (Gera)
24-12-2020, 10:33
Graag zou ik uw nieuwsbrief ontvangen, ik ben werkzaam als POG-ggz asielzoekerscentra, veel nachtmerrie problematiek, Met vriendelijke groet, Gera Schutte