Door mindful te eten minder depressieve klachten

Mindful eten is ’eten met aandacht en bewustzijn’. Eerdere studies bij personen met overgewicht en obesitas laten een afname in depressieve symptomen zien na bewust en met aandacht eten, maar hebben beperkingen. Met name de vragenlijst waarmee mindful eten in deze studies wordt gemeten kent beperkingen. Laura Winkens ontwikkelde in haar promotieonderzoek daarom een vragenlijst om het aandachtelement van mindful eten te meten.

Relatie eten-depressie

Winkens onderzocht de verbanden tussen mindful eten en depressieve symptomen en geeft  verklaringen voor deze verbanden. Het lijkt erop dat door een hogere mate van mindful eten er minder depressieve symptomen zijn. Mensen die hoger scoren op mindful eten lijken wellicht minder vatbaar voor voedings-gerelateerde prikkels uit de omgeving en eten minder kilocalorieën waardoor ze minder depressieve symptomen hebben.

Depressie

Depressie is een veel voorkomende ziekte die leidt tot beperkingen in het functioneren en een depressieve stemming of verlies van interesse en plezier. Een ander symptoom is een verandering in eetlust en/of verandering in lichaamsgewicht van meer dan 5%. Er zijn aanwijzingen dat voeding en depressie samenhangen. Maar niet alleen voeding is van belang, ook eetgedrag speelt een rol. Een van de eetgedragingen die mogelijk verband houdt met depressieve symptomen is mindful eten.

Online cursus

Ook onderzocht zij hoe haalbaar het is om mindful eetgedrag te veranderen. Een online cursus over mindful eten lijkt haalbaar in termen van gebruikerservaring en in het verbeteren van mindful eetgedrag. Dat biedt de mogelijkheid om in de toekomst een korte onbegeleide onlinecursus te gebruiken in plaats van tijdrovende traditionele ‘therapie-programma’s’ om mindful eten te verhogen. 

Laura Winkels promoveert (https://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/agenda/2020/apr-jun/18mei_lhh-winkens.aspx) 18 mei aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

mindful eten mindful eten