Inkomen psychologen halveert of verdwijnt helemaal door corona-crisis

Iets meer dan de helft van de NIP leden geeft aan minder inkomsten te hebben en een klein deel geeft aan zelfs helemaal geen inkomsten meer te hebben. Dit blijkt uit een peiling onder leden die het NIP begin mei heeft uitgevoerd.

Ruim 650 leden hebben gereageerd. Ze geven aan dat dit komt doordat een deel van de bestaande klanten afspraken uitstelt en nieuwe klanten zich niet melden door de coronacrisis. Wel wordt verwacht dat dit langzaam weer aantrekt de komende maanden.

Minder doorverwijzingen

Opvallend is dat er voorlopig minder geïnvesteerd wordt in coaching en training om medewerkers te ontwikkelen. Soms zijn of waren de organisaties waar de psychologen voor werken zelfs in zijn geheel gesloten, zoals in de sportwereld. Er zijn momenteel ook minder doorverwijzingen van de huisarts en scholen.

Jonge kinderen

Ouders met jonge kinderen waren te druk om therapie te volgen. Het is mogelijk dat dit weer aantrekt nu de kinderopvang en scholen weer (deels) open zijn. Behandeling van heel jonge kinderen zelf is daarbij vaak niet mogelijk online.
Breder geven ook andere psychologen aan dat diagnostiek niet altijd online uitgevoerd kan worden. Psychologen die zelf jonge kinderen hebben geven ook aan minder tijd te hebben voor hun werk en daardoor inkomsten mis te lopen.

Méér inkomsten

Overigens is er ook een aanzienlijk deel van de psychologen waar inkomsten gelijk blijven (ruim een derde van de respondenten) en één procent geeft zelfs aan meer inkomsten te hebben door de coronacrisis. Redenen hiervoor zijn dat zij bijvoorbeeld werken met klanten en cliënten die wel online geholpen willen en kunnen worden. Of ze springen extra bij in de traumazorg i.v.m. corona. Een enkeling geeft aan nu wachtlijsten wat weg te kunnen werken.

Inkomen ten opzichte van werk

Verder staat de ontwikkeling in inkomsten niet altijd gelijk aan het werk dat er is. Zo wordt er aangegeven dat mensen met psychologische vragen nu minder snel een beroep doen op hulp en advies uit angst voor coronabesmetting, terwijl ze die hulp eigenlijk wel nodig hebben en zich dus later vermoedelijk melden.
Een enkeling geeft ook aan dat trajecten wel doorgaan, maar langer duren doordat minder interventies ingezet kunnen worden. Terwijl de inkomsten voor deze trajecten wel hetzelfde blijven.

Bron: PsyNip

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), Opgeven van je mailadres is voldoende.
Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

corona-geld corona-geld