Politie maakt meer melding van verward gedrag sinds corona-crisis

Sinds de coronamaatregelen voor de zorg een kleine twee maanden geleden ingingen, is het aantal meldingen van overlast gestegen. Dat schrijft de NOS, die zich daarbij baseert op politiecijfers over april die NRC heeft opgevraagd. De politie rukte vaker uit voor ”verwarde personen” en zwervers.

Zo kwamen er vorige maand ruim 9600 meldingen binnen over verwarde personen, ruim 1600 meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Of de oorzaak daadwerkelijk de coronacrisis is, durft de politie niet te zeggen. Maar de stijging is wel opmerkelijk.

Henk van Dijk, landelijk programmaleider ’personen met verward gedrag’ van de Nationale Politie, zegt in de krant zich zorgen te maken. Agenten zien vaker mensen die geen zorg meer hebben en geen dagbesteding of begeleiding. Wat de politie vooral zorgen baart, is dat er mensen zijn waar niemand meer een oogje op houdt. Sinds de coronamaatregelen in maart ingingen, hebben hulpverleners en psychiaters met een deel van hun patiënten alleen nog op afstand contact.

Niet duidelijk om wat voor gedrag het gaat

Overigens is de zogenaamde E33 melding een code waar een grote groep problematisch gedrag onder valt. Iemand met dementie die zijn huissleutel kwijt is, valt er onder, maar ook iemand die onder invloed van alcohol problemen veroorzaakt. Het gaat zeker niet altijd om mensen met psychiatrische problematiek. Nu het werk van de politie door de corona-crisis verandert, is de kans groot dat de E33 melding ook vaker wordt gebruikt voor problemen die niet onder een andere code vallen.

***********************

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

politie GGZ politie GGZ