Brinta

Door: Ilse van Dam

Ik ben psychosegevoelig en heb autisme en moet momenteel onder andere de coronacrisis hanteren. Dit heeft veel impact op mij! Mijn halve structuur ligt onderuit, bepaalde dingen die ik normaliter altijd deed vallen nu weg en tot enige dagen geleden sliep ik ook nog anderhalve week lang heel slecht.

Zo nu en dan heb ik het erg moeilijk, echter lijk ik mij over het algemeen toch redelijk rustig te voelen. Ik denk dat een mens, naast de zwakheden/stoornis(sen), namelijk ook kwaliteiten/krachtige kanten heeft. Ik ben van nature optimistisch ingesteld, ik heb een hoog IQ en ik heb (reeds) erg veel ervaring opgebouwd omtrent het (leren) hanteren van mijn klachten/zorgen dat ik mij goed blijf voelen!

Zo handhaaf ik (nog steeds) een ‘skelet structuur’: ontbijten met Brinta (Brinta is wel bijna op in de supermarkt was hij ook op!), tanden poetsen en werken. Ik word helaas wel (veel) eerder wakker dan eerder, maar ben mij daaraan aan het aanpassen, door eerder naar bed te gaan zodat ik toch (nog) genoeg uren maak.

Ik mag elke dag de zon zien opkomen!

Ik ben daarnaast erg spiritueel ingesteld (heb daar ook veel boeken over gelezen) en ervaar ook een levende verbinding met God. Ook dit helpt/steunt mij in deze spannende tijd -het haalt een deel van mijn angst weg.

En ik ben webdesigner en heb voorlopig genoeg werk waardoor ik in ieder geval een deel van de dagen, een zinvolle dagbesteding houd.

Dit is een van de dingen waar ik mij aan vast houd!

Maar toch heb ik het soms moeilijk. Ik ben gezegend met een hele fijne man met wie ik het huis deel, maar ik mis mijn vrienden en ik mis ook het fysieke contact van mijn hulpverlener(s). Juist als ik het moeilijk(er) heb wil ik fysiek mensen bij mij hebben. Maar dat kan nu niet. Wellicht dat door mijn stoornissen/gevoeligheden, dit soort dingen heftiger bij mij binnen komen. Ook naar winkels gaan blijkt nu onmogelijk geworden (omdat mensen daar geen afstand houden) we bestellen momenteel alles online. Ik vond het vroeger altijd heerlijk om naar winkels te gaan. Dit voelt voor mij als een vonnis.

Kortom: ik moet mij enorm aanpassen aan deze nieuwe situatie... die ook nog elk moment kan veranderen!

Gelukkig kan ik aardig goed met de dag leven. Mijn man en ik zijn op veel voorbereid en verder plukken we het moment..

5 - brinta 5 - brinta