FNV teleurgesteld over gesprekken over Hoenderloo Groep

De medewerkers van De Hoenderloo Groep en de FNV zijn zeer teleurgesteld in minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport). Zij hebben vandaag 13 maart in Den Haag met hem gesproken over het sluiten van de jeugdzorginstelling. Dat schrijft de vakbond op haar website.
‘Wij verschillen fundamenteel van mening. Hij vindt dat sluiting onvermijdelijk is. Wij vinden het tegenovergestelde’, zegt Maaike van der Aar, FNV-bestuurder Zorg en Welzijn. ’De Jonge komt niet terug op zijn besluit, zei hij. Hij pakt dus zijn verantwoordelijkheid niet en dat nemen we hem zeer kwalijk’, vervolgt Van der Aar.

‘We hadden niet het gevoel dat hij echt wilde horen wat we te zeggen hadden, het besluit lijkt al genomen’, zegt Nynke Lubberink. Zij was bij het gesprek als medewerker van De Hoenderloo Groep en lid van FNV Zorg & Welzijn. ‘We hebben aantoonbaar gemaakt dat wat de minister zegt en wat de werkgever zegt, gewoon niet klopt. De minister beseft niet dat hij kritiekloos achter onze werkgever aanloopt. Er wordt niet naar ons geluisterd’, vervolgt Lubberink. De medewerkers worden nu in een positie geduwd om mee te werken aan een plan waar ze totaal niet achter staan. Namelijk; sluiten van Hoenderloo en het herplaatsen van kinderen en medewerkers.

Geen plekken voor deze kinderen

Medewerker Nynke Lubberink: ‘Wat de minister en Pluryn zeggen klopt écht niet. Zij beweren dat er in Nederland plek is voor alle kinderen van De Hoenderloo Groep en dat wij als jeugdzorgwerkers allemaal op een goede plek terechtkomen. Dat is grote onzin. Wíj zijn de professionals, deze bestuurders niet. En wij zeggen dat er voor deze kinderen straks geen plekken zijn in ons land. Ze moeten eens gaan luisteren naar ons.’ 

Jeugdzorgmedewerkers staken 

Zeker 90% van de pedagogisch medewerkers die vandaag staan ingeroosterd, staken vandaag 24 uur. Wat niet betekent dat ze de groepen aan hun lot overlaten. Die krijgen natuurlijk de basiszorg, alleen doen de werknemers geen papierwerk of andere extra taken. Hun werkgever mist daardoor inkomsten. De zorgorganisatie declareert alle zorg bij de gemeente op basis van de administratie. Als de zorg niet wordt vastgelegd in de administratie kan dit dus niet. Op de ondersteunende mensen, zoals secretaresses, en de behandelaars, bijvoorbeeld psychologen, kan Pluryn vandaag ook niet terugvallen. Zo’n 65% van hen legt het werk volledig neer. Zij willen dat hun jeugdzorginstelling open blijft. 

Vraagtekens

Een delegatie van medewerkers en FNV Zorg & Welzijn sprak hierover met de minister. ‘De minister had ons wel wat uit te leggen’, zegt Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Deze mensen vechten keihard om hun specialistische kennis en kunde te behouden voor de jeugdzorg: op deze plek en specifiek voor deze kinderen. Daar luisteren de minister en de werkgever gewoon niet naar. Verder zijn er nogal wat vraagtekens te plaatsen over de aansturing en financiële situatie van De Hoenderloo Groep.’ 

Experts

Maaike van der Aar, landelijk bestuurder jeugdzorg van FNV Zorg & Welzijn: ‘Het gesprek met De Jonge viel dus tegen. Ook nu blijkt weer, net als in de rest van de jeugdzorg, dat deze minister moeite heeft om werkelijk te horen wat jeugdzorgwerkers hem te zeggen hebben. Dat is heel raar, want zij zijn de experts en weten wat er moet gebeuren.’

Politieke keuzes

Volgens Van der Aar zijn de keuzes van de minister enkel politieke keuzes. ‘Deze keuzes hebben negatieve effecten op de arbeidsmarkt, op de zorg voor kinderen en op de gezondheid van de mensen die werken in de jeugdzorg. Dat mag je hem kwalijk nemen.’ 

Online actie

FNV heeft vanwege het afgelasten van de fysieke manifestatie medewerkers en sympathisanten opgeroepen online hun solidariteit te tonen. Aan deze oproep is via facebook en LinkedIn honderden keren gehoor gegeven. ’Dit tekent dat er een breed draagvlak is voor de strijd die medewerkers Hoenderloo voeren. We verwachten dan ook dat we het hier niet bij zullen laten en gaan ons met onze leden beraden’.

Bron: FNV

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

hoenderloo hoenderloo