Hoe je een kind met autisme gerust kunt stellen over het Coronavirus

Veel kinderen en jongeren met autisme zitten vol vragen en angsten over het Coronavirus. Speciaal voor hen en hun ouders heeft gedragsdeskundige Janette Zomer, werkzaam bij Autismehuis (https://autismehuis.nl/), twee aanpakken uitgewerkt om je kind de rust en duidelijkheid te geven die het nodig heeft.

Beide uitwerkingen mag je aanpassen aan de actualiteit, realiteit en/of het niveau dat jouw kind aankan en nodig heeft. Maatwerk blijft natuurlijk belangrijk.

EERSTE AANPAK

Stappenplan (https://www.autisme.nl/wp-content/uploads/2020/03/CoranASS-3.0.pdf) – aangepast aan het besluit om per 16 maart (voor de meeste kinderen) de scholen te sluiten. Inclusief handige dagschema’s.

Hier vind je een eerdere versie (https://www.autisme.nl/wp-content/uploads/2020/03/CoronASS-1.pdf) van het stappenplan. Ook hierin staat nuttige informatie voor ouders, bijvoorbeeld over hoe je je handen goed wast en wanneer de huisarts gebeld moet worden.

TWEEDE AANPAK

De tweede aanpak is meer wetenschappelijk en bevat meer details en feiten over hoe het sterke afweersysteem van ons lichaam omgaat met bacteriën  en virussen, als bijvoorbeeld het Coronavirus. Het gaat om een aflevering van de televisieserie ‘Er was eens… het leven (https://www.youtube.com/watch?v=ZXxS8nZaDos&feature=youtu.be)’. Een televisieserie uit de jaren 80, die op speelse manier alles uitlegt over het menselijk lichaam.

Deze uitwerking is meer geschikt voor jongeren/pubers met autisme of kinderen die net even wat meer informatie nodig hebben in hun angst en onduidelijkheid rondom het Coronavirus. De tweede uitwerking is een aanvulling op de eerste, maar beide kunnen ook los van elkaar worden ingezet.

Wilt u meer informatie over de ingezette technieken en/of methodes, dan kunt u contact opnemen met het Autismehuis (http://www.autismehuis.nl/)

Bron: NVA

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

jon-tyson-1065356-unsplash jon-tyson-1065356-unsplash