Actiebijeenkomst in Hoenderloo afgelast, staking gaat gewoon door.

De geplande 24-uursstaking bij de Hoenderloo groep gaat gewoon door. De actiebijeenkomst in Hoenderloo en de poortactie bij VWS zijn vanwege de perikelen rond het Coronavirus afgelast. In plaats daarvan worden jeugdzorgwerkers, Ouders Hoenderloogroep, actiegroep Lijm De Zorg en andere sympathisanten nu opgeroepen om digitaal actie te voeren via LinkedIn en Facebook. Het gesprek met minister De Jonge op het ministerie van VWS gaat vooralsnog wel door. Dat schrijft het FNV.

‘We hebben hier te maken met jeugdhulpverleners die met jongeren werken. We willen daarom geen enkel risico lopen. We stellen alle veiligheid voorop en hebben nu gekozen voor een ‘coronaproof’ vorm van actievoeren’, zegt Maaike van der Aar, landelijk jeugdzorgbestuurder FNV. ‘We gaan ervan uit dat ook de minister zal begrijpen dat dit niet betekent dat onze eisen van tafel zijn. In plaats van een fysieke bijeenkomst roepen we nu iedereen op om om 14.30 uur de solidariteit op Facebook en LinkedIn te uiten. Daarvoor vragen we iedereen die deze staking steunt op deze socials de zin: ‘Ik steun medewerkers Hoenderloo’ te plaatsen met de #KwaliTIJDvoorhetKind”en #samenverder.‘
De #samenverder betekent dat vanaf nu de FNV, jeugdzorgwerkers, ‘Ouders Hoenderloogroep’, en Lijm de Zorg samen op zullen trekken in de brede jeugdzorgcrisis.

Waarom staken?

De medewerkers van De Hoenderloo Groep vinden het besluit om hun locatie te sluiten ‘vreselijk fout’. ‘Er is niet geluisterd naar de jeugdzorgwerkers’, zegt bestuurder Jan Verhoeven van FNV Zorg & Welzijn. ‘Dus gaan we nu staken. Deze complexe jeugdzorg moet absoluut blijven, met deze mensen, op deze plek. Daarom gaan we ook naar de minister. Hij moet zijn verantwoordelijkheid nemen.’

Deze mensen en hun expertise moeten blijven

Verhoeven denkt niet alleen aan de kinderen die nu bij De Hoenderloo Groep wonen. ‘We doen dit ook voor de kinderen die op de wachtlijst staan en voor de anderen die in de toekomst deze zorg nodig hebben. En we willen dat de mensen en hun expertise kunnen blijven, zodat ze kunnen blijven doen wat nodig is voor de kinderen’, aldus Verhoeven.

Sluiting is exemplarisch voor hele jeugdzorg

Landelijk FNV-bestuurder Maaike van der Aar voor de jeugdzorg: ‘Het gaat nu om De Hoenderloo Groep, maar we moeten niet vergeten dat de dreigende sluiting van deze plek exemplarisch is voor de hele jeugdzorg, voor hoe die er momenteel voor staat. Wij willen paal en perk stellen aan hoe er in ons land wordt omgegaan met de jeugdzorg. Dat mag gewoon niet op deze manier. Deze jeugdzorgwerkers zijn met hun actie de voorhoedevechters voor de rest van de jeugdzorg. En dat verdient alle steun’, aldus Van der Aar.

Bron: FNV (https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2020/03/aangepast-programma-staking-hoenderloo-groep)

 

Lees ook:
* Hoenderloo Groep voldoet niet aan de eisen van de Jeugdwet (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3716710/nieuws/hoenderloo_groep_voldoet_niet_aan_de_eisen_van_de_jeugdwet.html?page=1)
* Hoenderloo Groep sluit na jarenlange problemen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3746727/nieuws/hoenderloo_groep_sluit_na_jarenlange_problemen.html?page=1)
* FNV wil sluiting Hoenderloo Groep tegenhouden (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3748628/nieuws/fnv_wil_sluiting_hoenderlo_groep_tegenhouden.html?page=1)
* Kinderombudsvrouw maakt zich grote zorgen om sluiting jeugdzorginstelling (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3755545/nieuws/kinderombudsvrouw_maakt_zich_grote_zorgen_om_sluiting_jeugdzorginstelling.html?page=1)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Foto-De-Hoenderloo-Groep Foto-De-Hoenderloo-Groep