Ervaringsdeskundigen gaan aan de slag met professionalisering en kwaliteitssysteem

In opdracht van VWS heeft ZonMw geld vrij gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuw kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen. Het doel hiervan is om de komende jaren ervaringsdeskundigheid verder te professionaliseren. Volgens de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvED) is dit een historische mijlpaal omdat Nederland internationaal gezien het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel in de ggz. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid.

Waarom een kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigheid? 

Het project start op 1 april en is gericht op het creëren van randvoorwaarden die van belang zijn om een stevige professionele basis te leggen voor de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz, en de kwalitiet van die inzet te borgen. Daarbij moet worden gedacht aan opleidingseisen, een kwaliteitssysteem en een instrument voor kwaliteitsborging.

Doel is om te komen tot een kwaliteitssysteem, gericht op professionalisering en borging van de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz, én voor ervaringsdeskundigen die in zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen, wijkteams en in andere zorgcontexten aan het werk zijn. Het resultaat moet onder andere zijn: een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau.

Uitdaging

Een belangrijke uitdaging bij het project vormt het bij elkaar krijgen en samenwerken met verschillende veldpartijen, in een relatief kort tijdsbestek. Binnen de ggz is een ruime diversiteit aan organisaties waar een ervaringsdeskundige kan werken. Daarnaast werken ook ervaringsdeskundigen bij o.a. zelfregiecentra, herstelacademies, team ED en in wijkteams.

Gezien de hoge ambities van het project zal over een half jaar een evaluatiemoment gepland worden om de voortgang te monitoren of bij te sturen voor de volgende anderhalf jaar.

Samenwerkende organisaties

De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim. Daarnaast wordt samengewerkt met andere partijen die te maken hebben met ervaringsdeskundigheid zoals begeleidend wonen.
De Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) stuurt het project aan. De projectuitvoering ligt daarmee in handen van de beroepsgroep zelf.

Voor informatie kan contact opgenomen worden met de VVEd (https://www.vved.org/)

Bron: Persbericht

Lees ook:

‘Dit is onze kans om ons te laten zien als ervaringsdeskundigen’
De verrassende uitkomsten van driehonderd projecten rond verwarde personen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3759587/nieuws/dit_is_onze_kans_om_ons_te_laten_zien_als_ervaringsdeskundigen.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

ervaringsdeskundige 2 ervaringsdeskundige 2

Reacties
Reactie: (Harold Drost)
28-8-2020, 14:39
Moeten we blij zijn met een beroeps-standaard, een register, een kwaliteits-standaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau voor ervaringsdeskundigen. Weer een professional erbij. Hoeveel mede-werkers in de GGZ hebben zelf niet ervaringen met psychische aandoe-ningen die ze kunnen inzetten? Niet scholen dan? Ja en Nee. De ervarings-deskundige heeft juist het karakter van de vrijwilliger aan wie een cliënt makkelijker dan bij een professional vertrouwen schenkt, maar zal wel een soort basisscholing moeten volgen. Maar haal je dat element van vrijwilligheid niet weg door alles weer te regelen en dicht te timmeren?

Reactie: (corina mos)
9-3-2020, 15:20
Ik volg de opleiding ervaringsdeskundige in Eindhoven, fonts. Ben benieuwd!