In opdracht van VWS heeft ZonMw geld vrij gemaakt voor het ontwikkelen van een nieuw kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigen. Het doel hiervan is om de komende jaren ervaringsdeskundigheid verder te professionaliseren. Volgens de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvED) is dit een historische mijlpaal omdat Nederland internationaal gezien het eerste land is waar ervaringsdeskundigheid wordt geprofessionaliseerd als relevant onderdeel in de ggz. Bovendien wordt het kwaliteitssysteem door de beroepsgroep zelf geleid.
Waarom een kwaliteitssysteem voor ervaringsdeskundigheid?
Het project start op 1 april en is gericht op het creëren van randvoorwaarden die van belang zijn om een stevige professionele basis te leggen voor de inzet van ervaringsdeskundigen in de ggz, en de kwalitiet van die inzet te borgen. Daarbij moet worden gedacht aan opleidingseisen, een kwaliteitssysteem en een instrument voor kwaliteitsborging.
Doel is om te komen tot een kwaliteitssysteem, gericht op professionalisering en borging van de kwaliteit van het beroepsmatig inzetten van ervaringsdeskundigheid binnen de ggz, én voor ervaringsdeskundigen die in zelfregiecentra, herstelacademies, teams voor ervaringsdeskundigen, wijkteams en in andere zorgcontexten aan het werk zijn. Het resultaat moet onder andere zijn: een beroepsstandaard, een register, een kwaliteitsstandaard en landelijke leerplannen van MBO-2 tot HBO masterniveau.
Uitdaging
Een belangrijke uitdaging bij het project vormt het bij elkaar krijgen en samenwerken met verschillende veldpartijen, in een relatief kort tijdsbestek. Binnen de ggz is een ruime diversiteit aan organisaties waar een ervaringsdeskundige kan werken. Daarnaast werken ook ervaringsdeskundigen bij o.a. zelfregiecentra, herstelacademies, team ED en in wijkteams.
Gezien de hoge ambities van het project zal over een half jaar een evaluatiemoment gepland worden om de voortgang te monitoren of bij te sturen voor de volgende anderhalf jaar.
Samenwerkende organisaties
De projectuitvoering ligt in handen van het URC consortium, bestaande uit de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd), het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos en hogeschool Windesheim. Daarnaast wordt samengewerkt met andere partijen die te maken hebben met ervaringsdeskundigheid zoals begeleidend wonen.
De Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd) stuurt het project aan. De projectuitvoering ligt daarmee in handen van de beroepsgroep zelf.
Voor informatie kan contact opgenomen worden met de VVEd (https://www.vved.org/)
Bron: Persbericht
Lees ook:
‘Dit is onze kans om ons te laten zien als ervaringsdeskundigen’
De verrassende uitkomsten van driehonderd projecten rond verwarde personen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3759587/nieuws/dit_is_onze_kans_om_ons_te_laten_zien_als_ervaringsdeskundigen.html)
Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)