Meer actie gevraagd van politiek tegen pro-anorexia-coaches

De politiek moet in actie komen om te voorkomen dat meer jonge meisjes slachtoffer worden van pro-anorexia-coaches, zeggen eetstoornisexperts. ”We hebben niet het gevoel dat politie en justitie er sinds de publicatie van NOS op 3 vorig jaar bovenop zitten”, zegt Shamir Ceuleers tegen de NOS. Ceuleers is woordvoerder van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).

Het CKM, GGZ Rivierduinen Eetstoornissen Ursula en online-hulpplatform Proud2Bme publiceren vandaag het rapport van hun onderzoek naar pro-anorexia-coaches. Dat zijn coaches die meisjes ’helpen’ met afvallen, vaak in ruil voor naaktfoto’s of zelfs seks.

--------------------------------------------------------------------

NOS op 3 maakte eerder deze video (https://www.youtube.com/watch?v=3UYfQARN2f8&feature=youtu.be) over hoe coaches meisjes met anorexia intimideren en manipuleren:

--------------------------------------------------------------------

De onderzoekers stellen dat de politie pro-anorexia-coaches eerder zou moeten opsporen en afschrikken, bijvoorbeeld met een virtuele lokpuber. Ook moeten pro-anorexia-websites beter worden gemonitord en moeten behandelaars van meisjes met een eetstoornis training krijgen, om de invloed van pro-anorexia-coaches te herkennen.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid en het ministerie van Volksgezondheid laten weten het onderzoek ”zeer serieus” te nemen. Momenteel kunnen coaches en meisjes nog op twee van de tien onderzochte pro-ana-sites berichten plaatsen. ”We vermoeden dat de coaches nog steeds actief zijn, maar we weten niet waar ze zitten”, zegt Ceuleers.

Mogelijk zijn ze verhuisd naar andere, anonieme platforms. De onderzoekers willen daarom dat ook het dark web, het verborgen deel van internet, beter in de gaten wordt gehouden.

Onbekend of er coaches zijn opgepakt

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er extra politiemensen op zedenzaken zijn gezet en dat de pro-anorexia-coaches in hun onderzoek worden meegenomen. Hoeveel coaches sinds vorig jaar mei zijn opgepakt en vervolgd, kan het ministerie niet zeggen.

Het ministerie is ook een campagne gestart, die ervoor moet zorgen dat slachtoffers van seksueel geweld sneller hulp zoeken. Volgens Ceuleers heeft deze campagne voor mensen met een eetstoornis weinig zin: ”Deze groep ziet zichzelf in eerste instantie vaak niet als slachtoffer van seksueel misbruik, omdat zij zo gericht is op één doel: afvallen.”

Het ministerie van Volksgezondheid zegt aan betere voorlichting te werken en wil de behandeling voor mensen met een eetstoornis verbeteren.

Meer coaches aangeboden

Na de publicatie van NOS op 3 steeg het aantal berichten op pro-ana-websites flink: er waren meer coaches actief meer mensen op zoek naar een coach. Dat toont volgens de onderzoekers aan dat dit probleem moeilijk tegen is te gaan.

”Die meisjes kunnen er, vanwege hun ziektebeeld, geen weerstand aan bieden. Daarom moet je er zorgverlening omheen zetten en het taboe doorbreken”, zegt Ceuleers. ”Deze meisjes zien zichzelf niet als slachtoffer. En daar begint het juist mee.”

Naast de stijging van de vraag naar en het aanbod van pro-ana-coaches blijkt de media-aandacht ook een positief effect te hebben gehad. Een deel van de geanalyseerde websites is offline gegaan of afgeschermd, Ook wordt zowel online als offline in de hulpverlening vaker gewaarschuwd voor de pro-ana-coaches.

Heb jij hulp nodig? Neem dan contact op met je huisarts. Anoniem hulp vragen kan ook. Zo kun je bij proud2Bme.nl (https://www.proud2bme.nl/) terecht voor hulp bij eetstoornissen en op chatmetfier.nl (https://www.fier.nl/chat) kun je bijvoorbeeld een nare ervaring met een pro-ana-coach delen.

Bron: NOS

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

anorexia anorexia