Kun je voorspellen of een depressie reageert op antidepressiva?

Een deel van de patiënten met een depressie reageert niet goed op behandelingen en de algemene kans op terugval, zelfs na een succesvolle behandeling, lijkt groot. In haar proefschrift, waarop zij volgende week in Groningen promoveert, onderzoekt Geugies het voorspellen van behandelrespons bij depressie en welke mechanismen een rol spelen bij kwetsbaarheid voor terugval.

Uit het onderzoek van Geugies blijkt dat acute depressie wordt gekenmerkt door stoornissen in het beloningssysteem van de hersenen, dat onder andere hormonen vrij laat komen die ons goed laten voelen. Zowel verstoringen in activiteit van deze beloning gerelateerde hersengebieden als samenwerking tussen deze gebieden lijken een rol te spelen bij depressie. Deze verstoringen, en dan met name in het leren van beloningen, bleven ook bij herstelde patiënten bestaan, wat het risico op een terugval zou kunnen verhogen.

Daarnaast onderzocht Geugies de toepassing van klinische meetinstrumenten (de Maudsley Staging Method) en neuroimaging om te voorspellen of een patiënt reageert op de behandeling. De Maudsley Staging Method bleek een geldig en betrouwbaar hulpmiddel om een slechte uitkomst bij depressie te voorspellen. Ook vond ze met behulp van neuroimaging dat het gebrek aan verbindingen tussen verschillende delen van de hersenen een indicatie is dat de patiënt niet op antidepressiva gaat reageren. Met deze resultaten hoopt Geugies dat artsen terugval beter kunnen voorkomen en sneller kunnen ingrijpen als behandelingen niet aanslaan.

Curriculum Vitae

Hanneke Geugies (1986) studeerde Biomedische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Tijdens haar promotieonderzoek was zij verbonden aan het onderzoeksinstituut BCN-BRAIN van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Inmiddels is zij werkzaam als data-analist Value Based Healthcare bij het Martini Ziekenhuis Groningen. De titel van haar proefschrift luidt: “Learning from reward and prediction: Insights in mechanisms related to recurrence vulnerability and non-response in depression”.

Bron: UMCG

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 5 psychofarmaca 5