De nieuwe RINO Groep Podcast

(Adv.)

 

Dé podcast over psychologie en de mens achter de wetenschapper

 

De RINO Groep Podcast is een vijfdelige podcastserie over psychologie en de mens achter de wetenschapper. Met deze podcastserie wil de RINO Groep ggz-professionals enthousiasmeren voor het doen van wetenschappelijk onderzoek. De podcasts zijn ontwikkeld ter promotie van het symposium ‘Van nieuwsgierigheid naar wetenschap’ op 10 maart 2020. Denk je erover om na je masterstudie of GZ-opleiding door te leren voor klinisch psycholoog? Twijfel je misschien nog? Kom dan naar dit symposium dat wij in samenwerking met de NVGzP organiseren. Grote namen komen in een interactieve DWDD-setting vertellen over hoe zij de wetenschap ervaren. Dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

In de tweede podcast uit de serie vertelt Suzy Matthijssen over haar onderzoek naar EMDR en VSDT. Toen Suzy Matthijssen op YouTube een filmpje zag van een Engels echtpaar dat mensen met angststoornissen behandelde, dacht zij eerst: ‘Wat is dit voor vaag gedoe?’ Inmiddels is zij samen met Ad de Jong de enige klinisch psycholoog die onderzoek doet naar VSDT, een nieuwe therapievorm voor traumabehandeling.?????

Er zijn al verschillende studies door Suzy Matthijssen en Ad de Jongh uitgevoerd, maar de gerandomiseerde patiëntenstudie is nog niet afgerond. Dat zorgt ervoor dat de therapie nog niet mag worden toegepast door therapeuten, vertelt Matthijssen in deze podcast. ’Het vergt nogal wat training om deze therapie te kunnen uitvoeren, en dat kan pas als bewezen is dat het werkt.’

Matthijssen, die in 2018 promoveerde op EMDR en VSDT, werkt voor het Altrecht Academisch Angstcentrum. Tijdens haar promotieonderzoek kwam ze erachter dat het visueel of auditief belasten van het werkgeheugen in dezelfde modaliteit als de herinnering zich afspeelt, belastender is dan wanneer ?????????????????????je in dezelfde modaliteit belast. In deze podcast legt ze uit hoe dat precies werkt.

Suzy Matthijssen formuleert twee doelen: ze wil enerzijds de kloof tussen de wetenschap en praktijk dichten en anderzijds wil ze eraan bijdragen dat gedurende haar leven traumabehandeling zo optimaal mogelijk kan worden uitgevoerd. ‘Ik doe mijn werk ook met liefde en ik denk dat als je heel gepassioneerd bent over wat je doet, je alleen maar beter wilt worden.’???????

Luister deze en andere afleveringen van de RINO Groep podcast op

* Spotify (https://open.spotify.com/show/0uMP11HgEZChIAMMfmGMQ7)
* iTunes (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/rino-groep-podcast/id1498086566) of
* Soundcloud (https://soundcloud.com/rino-groep-podcast)

Adv 7.35 RINO Adv 7.35 RINO