Recovery College krijgt langdurig contract in Utrecht

Een project in Utrecht waarbij mensen die een psychische ziekte of een verslaving achter de rug hebben anderen met dezelfde problemen helpen, is een groot succes. De gemeente Utrecht heeft het Recovery College (https://www.enikrecoverycollege.nl/over-ons/), zoals het project heet, voor negen jaar gecontracteerd om hulp en begeleiding te bieden aan mensen met psychische aandoeningen. Niet alleen voor de stad Utrecht, maar ook voor de regio’s Utrechtse Heuvelrug en Lekstreek en voor Woerden en omgeving. Dat schrijft de NOS.

Utrecht betaalt het Recovery College in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Binnen die regeling is zo’n lange contractperiode ongebruikelijk. ”Er spreekt vertrouwen uit”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Het is bijzonder, maar wij vinden het passend omdat er tijd nodig is om het project ook buiten de stad op te bouwen. We streven ook naar locaties in andere gemeenten in ons verzorgingsgebied en het kost tijd om ervoor te zorgen dat mensen de weg daarnaartoe vinden.”

De Utrechtse vestiging van Recovery College heeft drie locaties in de stad. In de bijna vijf jaar dat de organisatie nu bestaat is het aantal cliënten opgelopen van 500 naar zo’n 2000.

Meer perspectief

Voor de gemeente Utrecht biedt het Recovery College uitkomst voor de wachtlijstproblematiek in de geestelijke gezondheidszorg. Mensen die vanwege hun psychische problemen in aanmerking komen voor ggz-zorg en begeleiding moeten vaak lang wachten voor ze aan de beurt zijn bij reguliere instellingen.

Een van de dingen die de ervaringsdeskundigen van Recovery College doen is lotgenoten ondersteunen die op zo’n wachtlijst staan. Dat is voor veel mensen een moeilijke periode. Ze zijn zo ver dat ze behandeld willen worden, maar zijn nog niet aan de beurt.

In die periode proberen de ervaringsdeskundigen hen te helpen hun leven op de rit te houden of te krijgen. Doordat mensen meer inzicht krijgen in hun eigen situatie krijgen ze vaak ook wat meer perspectief. ”Dat is een mooie vorm om mensen alvast begeleiding te geven, terwijl ze wachten op hun reguliere behandeling en te voorkomen dat ze terugvallen”, zegt de woordvoerder van gemeente.

Leven weer oppakken

Ook mensen van wie de reguliere ggz-behandeling (bijna) beëindigd is kunnen terecht bij het Recovery College, bijvoorbeeld als ze hersteld zijn van een psychose en hun leven weer moeten oppakken. Dat is niet voor iedereen gemakkelijk, de toekomst is of lijkt vaak onzeker voor wie net zo’n ingrijpende ervaring heeft gehad. Gesprekken met iemand die hetzelfde heeft doorgemaakt helpen daarbij.

Bron: NOS (https://nos.nl/artikel/2323343-utrecht-gaat-jarenlang-in-zee-met-succesvol-project-ervaringsdeskundigen.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

gesprek, behandelaar gesprek, behandelaar