F-ACT Nederland start campagne Minder Dwang

In januari 2020 is F-ACT Nederland gestart met de campagne Minder Dwang. Met deze campagne wil F-ACT Nederland haar teams informeren over en mobiliseren tot het voorkomen van dwang bij ambulante geestelijke gezondheidszorg. Aanleiding voor de campagne zijn twee nieuwe wetten die per 1 januari 2020 van kracht zijn: de Wet verplichte ggz (Wvggz) en de Wet zorg en dwang (Wzd). Beide wetten maken het mogelijk om verplichte zorg poliklinisch of bij iemand thuis te geven. F-ACT Nederland benadrukt met de campagne Minder Dwang dat dwang zeer beschadigend kan zijn voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening, en daarom zoveel mogelijk moet worden voorkomen.
 
Visie F-ACT op dwang

De nieuwe wetgeving verruimt de mogelijkheid om dwang ook extramuraal, in de thuissituatie en buiten de ggz-instellingen, toe te passen. Dwang strookt echter niet met de visie van F-ACT op de zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening of verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie). Met de campagne wil F-ACT Nederland duidelijk maken dat haar teams dwang altijd proberen te voorkomen zoals is afgesproken binnen F-ACT. Hierbij ontloopt F-ACT niet haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor de meest ernstig lijdende mensen. Uitgangspunt van F-ACT Nederland is ‘nee, tenzij’. Zorg moet vrijwillig zijn, tenzij er sprake is van ernstig nadeel. 

Dwang werkt vaak averechts

Philippe Delespaul, hoogleraar innovatie in de GGZ Universiteit Maastricht en Mondriaan: “Dwang is een schending van de mensenrechten, werkt vaak averechts en is beschadigend. Agressie van de patiënt, die vaak aanleiding kan zijn tot het toepassen van dwang, komt meestal niet voort uit de oorspronkelijke ellende maar ontstaat tijdens gedwongen opname. We creëren zo agressie”. F-ACT teams hebben meerdere opties om het gevaar te managen en dwang te voorkomen. Delespaul: “Bijzonder belangrijk daarbij is dat we dit doen met alle medebetrokkenen zoals buurt, huisarts, werkgevers en school.” Delespaul noemt het tonen van solidariteit met de F-ACT teams een van de centrale doelstellingen: “Ons gemeenschappelijke doel is kwetsbare mensen te beschermen. De campagne maakt duidelijk dat we klaar staan de teams daarbij te ondersteunen.” 

Campagnemiddelen

F-ACT Nederland zet hierbij posters, persberichten, nieuwsbrieven en de website in. Het delen van kennis en bespreekbaar maken van het onderwerp, bijvoorbeeld via discussiebijeenkomsten en Moreel Beraad (deelnemers bespreken gezamenlijk een ethische kwestie uit hun werk, aan de hand van een gespreksmethodiek en met behulp van een gespreksleider), zijn daarbij een belangrijke middelen.  
 
Over F-ACT Nederland

Flexible ACT (F-ACT) staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het gaat hierbij om een geïntegreerde zorgvorm voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA). F-ACT- Nederland is de vereniging voor ACT en FACT. Zij richt zich op verschillende groepen waaronder volwassenen met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA), volwassenen met EPA en een forensische achtergrond of verslavingsproblematiek, jeugdigen en ouderen met complexe problemen en mensen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met andere psychiatrische problemen. F-ACT Nederland stimuleert dat professionals, managers, beleidsmakers, onderzoekers, gemeenten en verzekeraars met elkaar werken aan de beste zorg voor deze doelgroepen. F-ACT Nederland is de stem vanuit professionals en heeft een lobbyfunctie naar politiek, gemeentelijk beleid en verzekeraars. Momenteel heeft F-ACT Nederland 315 individuele leden.

Bron: Persbericht F-Act

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

4822376-FACT-Twitter-440x220-v1 4822376-FACT-Twitter-440x220-v1