We wisten dat yoga helpt bij psychische klachten. We weten nu ook waarom.

De positieve werking van yoga is uitgebreid wetenschappelijk onderzocht. Maar hoe dat fysiologisch werkt, was tot voor kort niet duidelijk.

Onderzoekers aan de Boston University School of Medicine (BUSM) hebben nu aangetoond dat yoga het niveau van Gamma-amino boterzuur (GABA) in korte tijd kan verhogen. Eén yogales per week kan er vervolgens voor zorgen dat dat verhoogde GABA-niveau ook behouden blijft. Daardoor kunnen depressieve klachten verminderen.

Depressie is een veel voorkomende en invaliderende ziekte. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben alleen al in de VS ongeveer 16 miljoen mensen depressieve klachten. Wereldwijd is het één van de belangrijkste problemen voor de volksgezondheid van de 21-ste eeuw. Vanwege de hoge morbiditeit wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar effectieve behandelingsmethoden voor depressie.
GABA is een aminozuur dat in het centrale zenuwstelsel werkt als een neurotransmitter. Van GABA wordt verondersteld dat het depressieve klachten vermindert.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 30 klinisch depressieve patiënten willekeurig verdeeld in twee groepen. Beide groepen hielden zich bezig met lyengar-yoga en coherente ademhaling. Het enige verschil tussen de groepen was het aantal yoga-sessies van 90 minuten en thuissessies waaraan elke groep deelnam. Gedurende drie maanden volgde één groep drie sessies per week, terwijl de andere groep twee sessies per week kreeg.

Vóór de eerste en ná de laatste yogasessie werd een MRI-scans van de hersenen gemaakt. De deelnemers vulden ook een klinische depressieschaal in, zodat hun klachten gemonitord konden worden.

Bij beide groepen trad na drie maanden een vermindering op van de depressieve klachten. Uit de MRI-analyse bleek dat het GABA-niveau na drie maanden yoga was verhoogd (in vergelijking met vóór het starten van de yoga) gedurende ongeveer vier dagen na de laatste yogasessie, maar die toename werd na ongeveer acht dagen niet meer waargenomen .

”De studie suggereert dat de bijbehorende toename van GABA-niveaus na een yogasessie in tijd beperkt is, vergelijkbaar met die van farmacologische behandelingen. Maar het verhoogde GABA-nieveau blijft gehandhaafd met één yoga-sessie per week”, zegt mede-auteur Chris Streeter, universitair hoofddocent psychiatrie bij BUSM.

Evidence based

Volgens de onderzoekers is het leveren van deze evidence-based gegevens nuttig, zodat meer mensen yoga uitproberen als strategie voor het verbeteren van hun gezondheid en welzijn.

”De kracht van deze studie is dat het combineren van de yoga-interventie met hersenbeeldvorming belangrijk neurobiologisch inzicht biedt over ’hoe’ yoga kan helpen depressie en angst te verlichten.
Met deze studie hebben we aangetoont dat een belangrijke neurochemische stof, GABA, gerelateerd aan humeur, angst en slaap, aanzienlijk is toegenomen tijdens het doen van een yoga-interventie,” aldus medewerker en co-auteur Marisa Silveri, Ph.D., neurowetenschapper bij McLean Hospital en universitair hoofddocent psychiatrie aan de Harvard Medical School.

Bron: Boston University School of Medicine (https://www.bumc.bu.edu/busm/2019/11/13/just-what-the-doctor-ordered-take-a-yoga-class-and-depression-anxiety-improve/)

leefstijl GGZ 3 leefstijl GGZ 3

Reacties
Reactie: (Jop)
19-2-2020, 14:22
Geweldig dat bewezen wordt dat en hoe yoga depressie geneest! GGZ, jullie halen wel twee onderzoeken door elkaar. Het geciteerde artikel toont aan dat yoga helpt met psychologische tests/vragenlijsten. De MRI scans om GABA-niveau te testen waren in een ander onderzoek (bij een andere, kleinere testgroep): https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/acm.2019.0234 Er is trouwens Iyengar yoga gekozen omdat het Hatha yoga is met een duidelijk protocol om een blok of riempje te gebruiken. Dus goed om beginners mee te onderzoeken, en hatha yoga is de meest gedane yoga dus zo zijn de resultaten goed generaliseerbaar.

Reactie: (Heike)
15-2-2020, 15:50
Mooi dat onderzoek en fantastisch dat resultaat. Lu Jong, Tibetaanse Helende Yoga, is ook een yoga die helend voor lichaam en geest werkt.

Reactie: (Zwaantje)
10-2-2020, 13:03
Met Hypnotherapie bereik je hetzelfde resultaat en houdt veel langer aan omdat je in je onderbewustzijn de belemmerende blokkades opheft. Soms kan 1 tot 3 sessies al voldoende zijn.

Reactie: (ggztotaal)
8-2-2020, 10:36
Het onderzoek is uitgevoerd met Iyengar yoga, één van de vele vormen die yoga rijk is. Waarom juist voor deze vorm is gekozen en in hoeverre de resultaten te generaliseren zijn naar andere yogavormen is ons niet bekend. Voor meer informatie is hier de samenvatting van het onderzoek (Engelstalig): https://journals.lww.com/practicalpsychiatry/Fulltext/2019/11000/Psychological_Function,_Iyengar_Yoga,_and_Coherent.4.aspx

Reactie: (Ineke)
8-2-2020, 08:27
Geldt dit voor alle vormen van yoga?