Rechter verbiedt korting op tarieven forensische zorg

De rechtbank in Den Haag heeft acht grote ggz-instellingen  die onder meer tbs’ers behandelen, gelijk gegeven in hun bezwaren tegen tariefverlagingen (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3753248/nieuws/forensische_zorg_eist_via_rechter_hogere_tarieven.html?page=1). Zij mogen niet zomaar financieel worden gekort door de overheid.

De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), die de inkoop van de zogeheten forensische zorg regelt, had onder meer een maximum dagtarief ingevoerd en de tarieven voor ambulante zorg verlaagd. De ggz-instellingen zeggen dat ze daardoor verlies draaien en moeten bezuinigen op de zorg voor patiënten. Ze waarschuwden tijdens de behandeling van het kort geding dat dit gevolgen kan hebben voor de veiligheid van patiënten, behandelaars en de samenleving.

Van de rechter mag de overheid het maximale dagtarief vooralsnog niet hanteren. De tariefverlagingen op ambulante zorg vindt de rechter slecht gemotiveerd. De dienst mag die pas doorvoeren als goed wordt onderbouwd dat dit ‘tot een reëel tarief leidt’.

Lees hier de volledige uitspraak (https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBDHA:2020:544)

--------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

wetgeving GGZ wetgeving GGZ

Reacties
Reactie: (Guus Cruts)
31-1-2020, 14:27
P.S., En nu Blokhuis het best bewaarde geheim van Den Haag heeft verklapt, kunnen ze gelijk 100 nieuwe uiterst email-bestendige medewerkers gaan aanstellen op: zorgvragen@minvws.nl. Valt dat allemaal onder de WOB wat daar allemaal nog gaat binnenkomen? En de tijd van de blinde ideologie van de marktwerking, dat ideologische tijdperk, dat is nu toch wel echt voorbij. Het is niet zomaar "marktfalen", het is het einde der tijden. Tijd dus voor een nieuw tijdperk. Groetjes, Guus

Reactie: (Guus Cruts)
31-1-2020, 12:19
Uiteraard heel goed voor onze gezonde positieve zelfwaardering om gelijk te krijgen van de rechter! Maar als straks de Doorpakkingsmacht van de Staatssecretaris via de Bijzondere Unit ons dwingt om eindelijk de mensen te gaan helpen die de hulp het hardst nodig hebben, moeten we dan eerst weer een proces gaan voeren om daarvoor eerst voldoende geld te krijgen om maar niet failliet te gaan? En hoeveel gaat dat dan weer kosten? Laat dat geld maar alvast meteen naar de zorg gaan. En laten we niet vergeten ook maar even mee te leven met alle rechters in Nederland: die zijn namelijk psychisch ook al helemaal overbelast. Groetjes, Guus