De 'Nieuwe GGZ': vijf aanbevelingen om impasse in ggz te doorbreken

Op basis van 5 jaar research en pilots in de ’Nieuwe GGZ’ komen Philippe Delespaul en Jim van Os tot een GGZ-manifest met 5 aanbevelingen voor de komende tien jaar. Een samenvatting van hun blog daarover.

Op Sociaalweb.nl (https://www.sociaalweb.nl/blogs/een-ggz-manifest-met-5-aanbevelingen-voor-de-derde-decade) schrijven van Os en Delaspaul: ”Er lijkt een breed gedeelde consensus dat de Nederlandse jeugdzorg, jeugd-GGZ en GGZ niet naar behoren functioneren, ondanks het feit dat we er veel in investeren - meer dan de meeste andere landen. De observatie is weliswaar dat er heel veel GGZ-activiteit is, maar dat juist de mensen met de meeste zorgbehoeften vaak moeite hebben om in de zorg te komen.”

Van Os beschrijft een krachtenveld van verschillende belangenorganisaties, deels onder de Zvw, deels onder de Gemeenten/Wmo. Binnen de GGZ wordt daarbij vooral gewerkt met symptoomreductie: de instelling die de meeste symptoomreductie kan laten zien tegen een bepaalde prijs, komt in aanmerking voor inkoop van zorg.

Tegelijkertijd vindt er, aldus van Os, een parallele GGZ-beweging plaats in de Wmo, waar mensen met psychische problemen terecht kunnen om in een opleidingsmodel te leren omgaan met hun klachten. Herstelacademies zijn veelal GGZ- en DSM-vrije plekken, die toenemend populair zijn bij patiënten omdat ze voorzien in zorgbehoeften waar de GGZ vaak geen antwoord op heeft.

De ‘Nieuwe GGZ’

De ‘Nieuwe GGZ’ is een beweging die de afgelopen vijf jaar met analysen, observaties van buitenlandse zorgsystemen, bestudering van de internationale literatuur, pilots (www.samenbeter.org), onderzoek en publicaties heeft geprobeerd om een oplossingsgerichte analyse uit te voeren van de situatie in de Nederlandse GGZ. Op basis van het werk de afgelopen vijf jaar in het complexe krachtenveld van de Nederlandse GGZ komen van Os en Delespaul tot de volgende 5 aanbevelingen om de huidige impasse te doorbreken.

1. Erken de noodzaak voor Public Health. Investeer niet uitsluitend in ziekte, maar investeer ook in een weerbare samenleving.

2. Erken de noodzaak voor Publieke GGZ. Accepteer het epidemiologische gegeven dat de vraag om psychische hulp in principe oneindig is en creëer publieke vormen van GGZ om veelvoorkomende klachten te kanaliseren.

3. Erken de noodzaak voor het ervaringsdeskundige opleidingsmodel.

4. Zorg voor prioritering van zorg naar de mensen met de meeste en de meest complexe zorgbehoeften.

5. Erken het belang van integratie van Wmo-zorg en Zvw-zorg om social holding en een sociale economie te realiseren.

Bron en voor het hele artikel: Sociaalweb (https://www.sociaalweb.nl/blogs/een-ggz-manifest-met-5-aanbevelingen-voor-de-derde-decade)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

idee, vernieuwing, onderzoek idee, vernieuwing, onderzoek