Grauwsluier over depressiegala na onderzoek Nieuwsuur

Het vijfde depressiegala dat vanavond plaatsvindt op ’Blue Monday’, zal niet de uistraling hebben die de initiatiefnemers hadden gehoopt. Nieuwsuur onderzocht (https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2319294-subsidie-depressiegala-nauwelijks-naar-depressie.html)de geldstromen van het gala, en concludeerde dat er weinig van de voorgenomen projecten was gerealiseerd. Het overgrote deel van de subsidie was opgegaan aan organisatie- en managementskosten.

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. De opbrengst van het gala ging bovendien niet naar het beloofde depressie-onderzoek, en ook jongerenorganisatie Tweestrijd heeft niets ontvangen. Deskundigen bekritiseren de manier waarop het ministerie subsidies verstrekt.

Op Twitter reageren (ex-) deelnemers verontwaardigd en teleurgesteld. Onder andere presentatrice Sofie van der Enk zegt (https://twitter.com/SofievandenEnk/status/1218933106394255361) dat zij het geld dat zij vorig jaar kreeg, zal overmaken naar Tweestrijd, een organisatie die door het depressiegala gexsteund had moeten worden. Ook vertelt ze hoe zij aanvankelijk niet betaald kreeg, maar daar op aandrong toen ze hoorde dat andere mensen wel een vergoeding kregen. Jim van Os: ”Goed bedoelde activiteiten kunnen niet verhullen dat Public Health ook een vak is.”
Een aantal sprekers hebben voor het gala van vanavond afgezegd (https://nos.nl/artikel/2319380-depressiegala-gaat-ondanks-subsidie-ophef-door-sprekers-zeggen-af.html).

Het Depressiegala wordt morgen voor de vijfde keer georganiseerd. De organisatie achter het gala, de Mental Health Foundation (MHF), kreeg daar in 2017 één keer subsidie voor. Het ministerie van Volksgezondheid gaf dat in het kader van haar bewustwordingscampagne over depressie. De MHF kreeg 350.000 euro om een gala te organiseren speciaal gericht op jongeren. Met het geld zou de MHF bovendien depressievoorlichting geven op 500 scholen, en een buddysysteem van zelfhulpgroepen opzetten voor leerlingen.
Uit de documenten die Nieuwsuur opvroeg blijkt dat weinig van die activiteiten van de grond zijn gekomen.

Van die 277.000 euro blijkt zo’n 89.000 naar kosten voor ’inzet directeur’ te zijn gegaan, voor de uitvoering van het scholenproject en het depressiegala. De kosten van enkele managers bedroegen zo’n 55.000 euro. De rest van het subsidiebedrag werd besteed aan zaken als locatiehuur, catering, externe deskundigen, sprekers en gastvrouwen. De voorlichting op 500 scholen en het buddysysteem voor jongeren zijn niet van de grond gekomen, blijkt uit de stukken. De MHF besteedde wel enkele tienduizenden euro’s aan de ontwikkeling van lespakketten, maar slechts 28 scholen wilden deze hebben. Het is onduidelijk of de lespakketten überhaupt worden gebruikt.

Wel werd het gala georganiseerd. De opbrengst uit kaartverkoop en donaties bedroeg zo’n 50.000 euro. De MHF laat Nieuwsuur nu weten dat dit bedrag niet naar onderzoek naar depressie is gegaan, terwijl dit wel was beloofd, en ook niet naar stichting Tweestrijd.

Reactie organisatoren: ’Wel veel media-aandacht’

In het bestuur van de MHF zitten psychiaters Esther van Fenema en Bram Bakker. Zij zeggen het spijtig te vinden dat de geplande projecten zijn mislukt, maar dat het gala wel veel media-aandacht voor depressie heeft opgeleverd. Ze zeggen dat de scholenprojecten zijn mislukt door het ”niet functioneren” van directeur Mariëlle Horsting. Horsting herkent zich niet in dit beeld en zegt dat zij hard heeft gewerkt, maar na zeven maanden moest stoppen vanwege een nekhernia.

Op de site van de Mental Health Foundation (MHF) (https://mentalhealthfoundation.nl/) schrijven Bram Bakker en Esther van Fenema de volgende verklaring:

”In 2016 hebben wij het initiatief genomen om de Mental Health Foundation (MHF) op te richten, met als ambitie om de bekendheid van psychische ziekten in het publieke domein te vergroten. Aanleiding was een succesvol eerste Depressiegala in januari 2016.

Het ministerie van VWS heeft ons vervolgens subsidie verstrekt voor de volgende projecten:
* het opnieuw organiseren van het Depressiegala (zie depressiegala.nl)
* het ontwikkelen en uitvoeren van een depressiequiz waarbij 500 (middelbare) scholen zouden worden bezocht
* het opzetten van een buddysysteem op scholen
* de ontwikkeling en uitvoering van een depressiequiz in een vijftal theaters.

De subsidie van VWS werd op 13 juni 2016 verleend en had een looptijd tot en met 30 juni 2017.

Aangezien wij als psychiaters werkzaam zijn, waren we genoodzaakt om een directeur aan te stellen om de projecten vorm te kunnen geven. Wij hebben als bestuur in februari 2017 echter moeten concluderen dat het functioneren van onze directeur erg achterbleef bij onze verwachtingen.

De MHF besloot vervolgens in maart 2017 niet verder uitvoering te geven aan de uitvoering van bovenstaande projecten. In goed overleg met VWS is de subsidie op 1 april 2017 stopgezet. De bestuursleden hebben uit eigen middelen een deel van de subsidie terugbetaald. Beide initiatiefnemers hebben nooit een euro, zelfs geen onkostenvergoeding, ontvangen.

Geld inzamelen voor de ziekte depressie is nooit ons hoofddoel geweest. Wel wilden we meer aandacht voor mensen met psychische kwetsbaarheid en hun talenten. Wij zijn van mening dat gezien de enorme aandacht die het jaarlijkse Depressiegala weet te genereren deze doelstelling wel ruimschoots is behaald.

Blijft een te betreuren feit dat we de projecten waarvoor subsidie was toegekend niet hebben kunnen uitvoeren.

Morgenavond tijdens het Depressiegala zullen wij nog een toelichting geven. Uiteraard staan zijn we van harte bereid om eventuele vragen verder te beantwoorden.” (einde citaat)

Bron: Nieuwsuur / WHF / Twitter

 

depressiegala depressiegala