Samenwerking WHO en VU om psychologische hulpverlening wereldwijd te verbeteren

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) start een nieuw samenwerkingsverband met de World Health Organization (WHO) dat zich richt op onderzoek en verspreiding van onderzoeksresultaten rondom psychologische hulpverlening en behandelmethoden die wereldwijd kunnen worden aangeboden aan mensen met psychische klachten. In veel landen is een tekort aan effectieve psychologische hulpverlening of zijn er te weinig mensen die deze kunnen geven. Zo is het voor vluchtelingen moeilijk om toegang te krijgen tot de juiste psychische zorg, of hulp in hun eigen taal. Het WHO Collaborative Center gaat deze zorg ontwikkelen en onderzoeken.

Kwetsbare groepen

De VU voert momenteel samen met de WHO verschillende projecten uit die de hulp voor vluchtelingen moet verbeteren, zoals een project naar korte hulpprogramma’s voor Syrische vluchtelingen in Europa en het Midden-Oosten, preventie van psychische problemen zoals depressie bij vluchtelingen en online tools voor de vermindering van psychische klachten, bijvoorbeeld bij vluchtelingen in Libanon. Onderzoek onder Syrische vluchtelingen in Turkije liet zien dat ongeveer 35% van een depressie heeft, en 20% een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Uiteindelijk bleek maar 10% van de mensen met deze stoornissen hiervoor hulp te krijgen.

Moeilijk bereikbare plekken

“Dit is een geweldige voortzetting en erkenning van de samenwerking die er al was met de WHO, het onderdeel van de Verenigde Naties dat zich bezighoudt met gezondheid en gezondheidszorg wereldwijd”, zegt VU-hoogleraar Pim Cuijpers, die samen met VU-onderzoeker Marit Sijbrandij directeur is van het nieuwe centrum. “Onze specifieke expertise op het gebied van onderzoek in moeilijke bereikbare plekken wereldwijd, en de ontwikkeling van preventie programma’s, is van belang voor de WHO die deze kennis kunnen gebruiken in hun adviezen aan ministeries en hulporganisaties.”

Bron: Persbericht VU

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

wereldkaart wereldkaart