Méér meldingen van bijwerking Amfexa (dexamfetamine)

Bijwerkingencentrum Lareb ontving afgelopen maanden een stijgend aantal meldingen van bijwerkingen voor Amfexa (dexamfetamine). De meeste meldingen zijn bekende bijwerkingen van dexamfetamine. De grootschalige omzetting van een apotheekbereiding van dexamfetamine naar Amfexa is een mogelijke verklaring voor het aantal gemelde klachten. Dat schrijft het College Beoordeling Geneesmiddelen (CBG)

Dexamfetamine is een stimulerend medicijn. Het verbetert de aandacht en stemming bij patiënten met ADHD. Sinds 2016 is dexamfetamine onder de naam Amfexa op de markt als geregistreerd medicijn voor kinderen en jongeren met ADHD in de leeftijd van 6-17 jaar. In de praktijk wordt dexamfetamine ook gebruikt door volwassenen met ADHD en bij narcolepsie (slaapziekte). Het medicijn is daarnaast beschikbaar als apotheekbereiding.

Als een medicijn is geregistreerd, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het medicijn beoordeeld en goedgekeurd. Dit is bij een apotheekbereiding niet het geval. Bij een apotheekbereiding maakt een apotheker het medicijn.

Grootschalige omzetting

In juli 2019 heeft de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aangegeven dat apothekers dexamfetamine alleen als apotheekbereiding mogen verstrekken als er geen geregistreerd alternatief is. Daardoor zijn er veel gebruikers omgezet van apotheekbereide dexamfetamine naar Amfexa.

Beoordelingen van meldingen

De meldingen van bijwerkingen bij Amfexa gebruik zijn door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en Lareb beoordeeld. De meeste meldingen gaan over bijwerkingen die vaak voorkomen en al in de bijsluiter staan. Tot nu toe leiden de meldingen niet tot nieuwe inzichten over de veiligheid van het medicijn. Er zijn ook geen problemen met de kwaliteit van Amfexa gevonden. Een stijging van het aantal meldingen zien we vaker wanneer veel patiënten in korte tijd moeten wisselen van medicijn. Bijwerkingencentrum Lareb en het CBG blijven de meldingen volgen.

Lees hier de analyse van de meldingen (https://databankws.lareb.nl/Downloads/Signals_2019_ADRs_switch_compounded-dexamfetamine_Amfexa.pdf) (Engels)

Bron: College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychofarmaca 3 psychofarmaca 3

Reacties
Reactie: (Sandra Kooij)
15-1-2020, 11:08
Wij herkennen dit patroon bij PsyQ (den Haag) en hebben navraag gedaan bij de fabrikant over de werkingsduur van Amfexa. Deze lijkt (veel) langer dan van gewone kortwerkende dexamfetamine (4-5 uur). Farmacokinetisch onderzoek wijst op een werkingsduur vergelijkbaar met Elvanse, dat is 13 uur. Als dit klopt zou dit de vele meldingen van bijwerkingen kunnen verklaren omdat patienten die 2-3dd gedoseerd worden (zoals voorheen op gewone dexamfetamine gebeurde) dan in feite overgedoseerd zijn. De fabrikant meldt niet duidelijk dat de werkingsduur zo lang kan zijn, en adviseert 1-2dd doseren. Maar dit kan dus al problemen geven en de lange werkingsduur is nooit gecommuniceerd.