Kwart van kinderen met autisme krijgt in VS geen diagnose, vooral minderheden

Bij een kwart van de kinderen met autismespectrumstoornis in de VS jonger dan acht wordt de aandoening niet herkend. Het merendeel daarvan is zwart of spaantalig. Die conclusie wordt getrokken in een artikel in het tijdschrift Autism Research.

”Ondanks een groeiend bewustzijn over autisme, vindt er nog steeds onderdiagnose plaats, vooral bij zwarte en spaanstalige mensen”, zegt co-auteur Walter Zahorodny, ”terwijl het cruciaal is voor het verbeteren van de kwaliteit van leven.” Zahorodny is universitair hoofddocent aan de Rutgers New Jersey Medical School en directeur van de New Jersey Autism Study. De studie was onderdeel van het onderzoek.

De onderzoekers analyseerden de onderwijs- en medische gegevens van 266.000 kinderen van 8 jaar in 2014, op zoek naar hoeveel van degenen die symptomen van de aandoening vertoonden, niet klinisch werden gediagnosticeerd of hulp ontvingen. Van de bijna 4.500 geïdentificeerde kinderen was 25 procent niet gediagnosticeerd. De meeste waren zwarte of Spaanse mannen met weinig mentale en sociale vaardigheden, en ’normale’ activiteiten in het dagelijks leven.  ”Er kunnen verschillende redenen zijn voor de ongelijkheid, van communicatie of culturele barrières tussen ouders van minderheden en artsen tot bezorgdheid over het ingewikkelde diagnostische proces en angst voor stigma,” zegt Zahorodny, ”Veel ouders van wie later de diagnose wordt gesteld, melden hun eerste bezorgdheid over een gedrags- of medisch probleem in plaats van een ontwikkelingsprobleem. Screening van alle peuters, kleuters en schoolgaande kinderen op autisme kan helpen de verschillen in diagnose te verkleinen. Bovendien kunnen clinici communicatiebarrières overwinnen door foto’s te gebruiken en / of patiëntnavigators in te zetten om gezinnen te helpen het diagnoseproces, testresultaten en behandelaanbevelingen te begrijpen. 
Ook de afzonderlijke Staten kunnen helpen de toegang tot zorg te verbeteren door van verzekeringsmaatschappijen te eisen dat ze vroegtijdige interventies dekken wanneer bij een kind voor het eerst wordt vastgesteld dat het risico loopt in plaats van te wachten op een diagnose.”

Het onderzoek werd uitgevoerd via het Autism and Developmental Disabilities Monitoring Network, een programma dat wordt gefinancierd door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention en dat de prevalentie van autisme in 11 staten volgt: Arizona, Arkansas, Colorado, Georgia, Maryland, Minnesota, Missouri, New Jersey, North Carolina, Tennessee en Wisconsin.

Bron: Rutgers New Jersey Medical School

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

vergrootglas vergrootglas