Kan een fMRI bij kinderen psychische problemen voorspellen?

Psychische problemen van kinderen zijn moeilijk te voorspellen, ze worden meestal pas gezien als er problemen ontstaan. Onderzoekers hebben misschien een manier gevonden om via hersenscans te achterhalen welke kinderen risico lopen op depressie, angst en aandachtsproblemen. Hun onderzoek is op 26 december online gepubliceerd in JAMA Psychiatry (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2758110).

”We worden geconfronteerd met een enorme epidemie van tienerangst en depressie, we wilden een vroege marker vinden die de ontwikkeling van angst, depressie en aandachtssymptomen voorspelt,” zegt de hoofdauteur van de studie, Susan Whitfield-Gabrieli. Whitfield-Gabrieli is hoogleraar psychologie en directeur van het Northeastern University Biomedical Imaging Center, in Boston.

In een kleine steekproef van minder dan 100 kinderen zonder bekende psychische problemen, ontdekte het onderzoeksteam dat verbindingen in bepaalde delen van de hersenen die op 7-jarige leeftijd werden gezien, konden helpen bij het voorspellen van psychische problemen die zich vier jaar later ontwikkelden.

Klinische implicaties

”De studie kan grote klinische implicaties hebben,” zegt Whitfield-Gabrieli. ”Identificatie van deze biomarkers op zo’n jonge leeftijd kan vroege interventies bevorderen - lichaamsbeweging, mindfulness, cognitieve gedragstherapie - die de symptomen kunnen verzachten en mogelijk zelfs de progressie van psychiatrische aandoeningen kunnen voorkomen.” Daarbij tekent ze onmiddellijk aan dat dit een vroege studie is en dat scans nog niet beschikbaar zijn als screeningstool. ”Hoewel ik denk dat neuro-imaging in de toekomst een nuttig screeninginstrument kan worden, denk ik niet dat we er al zijn”, zei Whitfield-Gabrieli.

Volgens Victor Fornari, vice-voorzitter van kinder- en jeugdpsychiatrie in het Zucker Hillside Hospital in Glen Oaks, N.Y., die de studie mede-beoordeelde, blijft de identificatie van biomarkers voor psychiatrische aandoeningen een veelbelovend gebied van onderzoek. “De studie toont aan dat het mogelijk zou kunnen zijn om kwetsbaarheden in de geestelijke gezondheid te visualiseren en te meten voordat ze symptomen veroorzaken.”

Onderzoeksgegevens

De studie omvatte 94 kinderen die op 7-jarige leeftijd met de studie begonnen (inclusief 53 jongens en 41 meisjes). De meeste (77) hadden geen bekende geestelijke gezondheidsproblemen; 17 liepen het risico op een leesprobleem.

Bij alle kinderen werd een functionele MRI-scan gemaakt. Dit type scan geeft meer informatie over wat er in de hersenen gebeurt door veranderingen in de bloedstroom te meten.

De onderzoekers ontdekten dat een bepaald patroon van verbindingen in een deel van de hersenen op 7-jarige leeftijd zou kunnen helpen voorspellen wie er op 11-jarige leeftijd depressies en angstgevoelens zouden kunnen hebben.

Zuigelingen

Whitfield-Gabrieli zegt dat ze hoopt in een later stadium naar hersenscans bij zuigelingen te kijken om te zien of deze geestelijke gezondheidsproblemen nog eerder in het leven kunnen worden vastgesteld.

Als verdere studies bevestigen dat onderzoekers kunnen voorspellen wie risico loopt op aandoeningen zoals depressie of aandachtstekort / hyperactiviteitstoornis, kunnen interventies zoals cognitieve gedragstherapie of mindfulness-training helpen.

Whitfield-Gabrieli: “Het goede nieuws is dat gedragsinterventies geen bijwerkingen hebben.”

Bron: Jama Psychiatry (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2758110)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

onderzoek ggz 2 onderzoek ggz 2