Rechter: gemeenten hebben recht op gegevens zorgmedewerkers

GGZ Drenthe, Icare en De Trans hebben een kort geding tegen vijf Drentse gemeenten over het schenden van privacy van zorgmedewerkers verloren. Dat betekent dat de instellingen belangrijke gegevens over medewerkers moeten verstrekken aan gemeentes, voor wie ze zorg willen leveren. Dat schrijft het Dagblad van het Noorden.

De drie zorginstellingen hadden een rechtszaak aangespannen tegen de gemeenten Assen, Tynaarlo, Noordenveld, Aa en Hunze en Midden-Drenthe. Deze gemeenten willen voor wmo-zorg en jeugdhulp alleen een nieuwe contract sluiten met GGZ Drenthe, Icare en De Trans als deze van al hun duizenden medewerkers de diploma- en registratiegegevens en Verklaring Omtrent Gedrag, overleggen.

De zorgbedrijven vinden dat een schending van de privacywet AVG en vragen zich af hoe veilig de gemeenten al die privégegevens gaan bewaren. Bovendien vinden ze het te veel werk om van alle medewerkers alle persoonsgegevens over te leggen, ook omdat iedere medewerker daar zelf nog weer bezwaar tegen moet kunnen maken.

De gemeenten vertelden de rechter dat ze een gerechtvaardigd belang hebben voor het opvragen van personeelsgegevens. Ze vinden het van cruciaal belang dat vaak kwetsbare inwoners zorg krijgen van geschikte medewerkers. De gemeenten stellen wettelijk verplicht te zijn om dat te controleren.

Rechter is het eens met de gemeenten

De rechter is het met de gemeenten eens .,,Tegenover het privacybelang van de zorgverleners staat het belang van veiligheid, gezondheid en welzijn van de zorgbehoevenden. De gemeenten dragen in dit geval hiervoor een wettelijke verantwoordelijkheid.” De rechter vindt dat de zorginstellingen de informatie over het opleidingsniveau en de registraties van hun personeel moeten verstrekken zodat de gemeenten kunnen controleren of de zorgmedewerkers geschikt en gekwalificeerd zijn.

Volgens de rechter is - gelet op de wettelijke en maatschappelijke verantwoordelijkheden van de gemeenten - het opvragen en beoordelen van de verzochte informatie over het personeel rechtmatig op basis van de privacywet AVG. Van schending van de privacywet is dus geen sprake.

Bron: Dagblad van het Noorden (https://www.dvhn.nl/drenthe/GGZ-Drenthe-verliest-kort-geding-van-gemeenten-gegevens-zorgmedewerkers-moeten-verstrekt-worden-25167731.html)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

 

wetgeving GGZ wetgeving GGZ