Strijd tegen regeldruk in ggz maakt 'grote stap in de goede richting'

Zorgverzekeraars en ggz-aanbieders hebben, samen met het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nederlandse Zorgautoriteit, afspraken gemaakt om de regeldruk in de geestelijke gezondheidszorg terug te dringen. Staatssecretaris Blokhuis spreekt van een ”grote stap in de goede richting”. ’(Ont)regel de zorg (https://www.ordz.nl/actueel/nieuws/2019/12/18/afspraken-voor-minder-regeldruk-in-de-geestelijke-gezondheidszorg)’ meldde dat aan het einde van het vorige jaar.

De partijen hebben vijf punten op papier gezet waarmee het aantal regels in de GGZ moet gaan afnemen. Zo moeten zorgprofessionals nu nog kiezen uit een lijst van 183 codes om hun tijd te verantwoorden. Per 1 januari 2020 wordt dat teruggebracht naar 22 codes. De kans dat er een registratiefout wordt gemaakt wordt daarmee kleiner en zorgverzekeraars zijn erbij gebaat dat op een eenduidige wijze wordt geregistreerd. 

Ook de verwijzing naar de GGZ is verbeterd. De regels die hiervoor gelden zijn eenduidiger en duidelijker opgeschreven, overbodige regels zijn geschrapt en ze sluiten nu beter aan op hoe een (door)verwijzing in de praktijk werkt.

Verder krijgen zorgprofessionals, nadat ze hierover afspraken hebben gemaakt met de zorgverzekeraar, de mogelijkheid niet altijd meer apart elke minuut te registreren en bij te houden wanneer ze zich bijvoorbeeld voorbereid hebben op een behandeling van een cliënt. Ten slotte is toegelicht hoe verblijf beter kan worden verantwoord.

Met [Ont]Regel de zorg wil het ministerie van VWS de regeldruk in de zorg merkbaar verminderen. Partijen binnen de GGZ hebben in het Bestuurlijk Akkoord afgesproken om dit te realiseren. De nieuwe afspraken zijn een uitwerking daarvan. Partijen blijven met elkaar in gesprek over mogelijkheden om administratieve lasten te verminderen.

Bron: (Ont)regel de zorg. (https://www.ordz.nl/actueel/nieuws/2019/12/18/afspraken-voor-minder-regeldruk-in-de-geestelijke-gezondheidszorg)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

 

bureaucratie GGZ bureaucratie GGZ