Beoordelingen Wet zorg en dwang in 2020 ook taak voor crisisdienst ggz

Vorige week traden de Wet Verplichte ggz (Wvggz) en de Wet Zorg en Dwang (Wzd) in werking. Min of meer vanzelfsprekend zal de Wvggz in spoedeisende gevallen grotendeels uitgevoerd worden door de crisisdiensten van de ggz. Volgens de Vereniging Gehandicapten Nederland (VGN) gaat het ministerie van VWS er van uit dat ook de beoordelingen van Wzd-cliënten in ieder geval in 2020 door ggz crisisdiensten gedaan blijven worden. Dat valt te lezen op de website van de VGN (https://www.vgn.nl/nieuws/update-december-stand-van-zaken-wzd-deel-2) en blijkt uit een brief van Minister de Jonge (https://www.vgn.nl/documenten/brief-minister-de-jonge-over-overgangsjaar-wzd-20-12-2019pdf) aan de Kamer over het overgangsjaar 2020.

Eind oktober uitte de VGN haar zorgen aan de minister over de verschillende knelpunten rondom de GGZ crisisdiensten. De minister heeft de knelpunten in kaart laten brengen en concludeert dat de invoering van de Wzd en de Wvggz wordt aangegrepen als ‘momentum’ om bestaande knelpunten in procedures voor crisisopnamen te adresseren. Op de website dwang in de zorg heeft het ministerie van VWS een factsheet (https://www.dwangindezorg.nl/documenten/publicaties/implementatie/wzd/diversen/factsheet-samenloop-crisissituaties) gepubliceerd waarin een eerste handreiking voor het veld is gedaan.

Doorplaatsing

Cliënten die een IBS krijgen na de beoordeling door de GGZ crisisdienst gaan in de ideale situatie zo snel mogelijk naar een passende (structurele) plaats binnen de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg, schrijft de VGN. Dit zal in de praktijk echter niet altijd mogelijk zijn. In de factsheet staat dat het in de tussenliggende periode is toegestaan om binnen de GGZ-instelling tijdelijke zorg te verlenen aan cliënten die binnen afzienbare tijd worden doorgeplaatst naar de gehandicaptenzorg of de ouderenzorg.
Zowel de Wvggz als de Wzd biedt ruimte om bijkomende problematiek te behandelen. De GGZ-instelling hoeft zich dus niet specifiek hiervoor als WZD accommodatie te registreren. In het eerste kwartaal van 2020 zullen regionale afspraken gemaakt moeten worden (voor zover dit nog niet gedaan is) over de wijze waarop GGZ-crisisdiensten cliënten met een Wzd-titel kunnen doorplaatsen naar de gehandicaptenzorg of naar de ouderenzorg. VWS zal dit monitoren.

Bron:

VGN (https://www.vgn.nl/nieuws/update-december-stand-van-zaken-wzd-deel-2)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ambulance GGZ ambulance GGZ