Instagram probeert cyberpesten in te perken

Instagram heeft er twee nieuwe functies bij. Bij het uploaden van een foto kan er een waarschuwing gegeven worden voor cyberpesten. De functie was al werkzaam voor engelstalige gebruikers. Daarnaast kunnen berichten gerapporteerd worden als ’nepnieuws’. Dat maakte het bedrijf deze week bekend (https://instagram-press.com/blog/2019/12/16/our-progress-on-leading-the-fight-against-online-bullying/).

Cyberpesten

De nieuwe functie werkt met kunstmatige intelligentie. Als een gebruiker een foto op Instagram wil uploaden, met daaronder een tekst die andere gebruikers kan kwetsen, krijgt de gebruiker een melding. Daarin staat dat de tekst onder de foto gerapporteerd kan worden als pestgedrag. Vervolgens krijgt de gebruiker nog de vraag ’weet je het zeker?’.

Instagram hoopt dat gebruikers door de waarschuwing nog even goed nadenken over hun woorden voordat ze iets posten. Het platform wil hiermee cyberpesten tegengaan en ervoor zorgen dat gebruikers een beter beeld krijgen van wat wel en niet is toegestaan op Instagram.

In juli gaf het platform een soortgelijke functie uit voor reacties onder foto’s. Sindsdien krijgen gebruikers een melding als ze een kwetsende reactie willen plaatsen onder een foto van iemand anders. De nieuwe functie wordt komende maand wereldwijd uitgerold.

Nepnieuws

Nepnieuws op Instagram kan vanaf nu wereldwijd gelabeld worden. Facebook en Instagram-gebruikers kunnen berichten rapporteren als onwaar of misleidend, om deze onder de aandacht van factcheckers te brengen. Als de factcheckers dan oordelen dat het bericht inderdaad zo genoemd kan worden, krijgt het een melding. Het bericht wordt dan verwijderd uit Verkennen en is niet meer te vinden door hashtags. Op deze manier hoopt Instagram dat nepnieuws minder verspreid wordt. Ook kunnen gebruikers op deze manier zelf beoordelen wat ze liken, delen en vertrouwen.

Bron: Instagram (https://nl.mashable.com/tech/421/instagram-gaat-nu-cyberpesten-en-nepnieuws-tegen)

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

ehealth 5 ehealth 5