Inhuur van personeel kost ggz handenvol geld

De kosten van inhuur van medewerkers in de zorg zijn tussen 2015 en 2018 met 49 procent gestegen. Het gaat daarbij om de uitgaven voor personeel dat niet in loondienst is, zoals uitzendkrachten, gedetacheerd personeel en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Deze kosten vormen een steeds groter deel van de bedrijfslasten in die zorgsectoren.
De stijging doet zich vooral voor bij aanbieders van gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorg. Ook in de ziekenhuizen zijn deze kosten gestegen, maar minder dan in de drie andere sectoren. De kosten voor vast personeel stegen veel minder, slechts 9 procent. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de financiën van zorginstellingen.

De totale bedrijfslasten van de vier grootste zorgsectoren namen in de periode 2015–2018 sterker toe dan de bedrijfsopbrengsten. Bijna drie kwart van de stijging van de bedrijfslasten in deze periode is toe te schrijven aan een toename van de personeelskosten. Niet alleen de kosten van het vaste personeel zijn toegenomen, maar De kosten van het vaste personeel stegen tussen 2015 en 2018 met 9 procent tot 37,2 mld euro in 2018. De kosten van het ingehuurde personeel namen in dezelfde periode met 49 procent toe tot 2,7 mld euro in 2018.

Rode cijfers

De financiële resultaten staan hierdoor onder druk, blijkt uit de CBS-cijfers. In de ggz is het resultaat tussen 2015 en 2018 met 80 procent afgenomen. Daardoor dreigen veel ggz-instellingen in de rode cijfers te komen. Ook de gehandicaptenzorg en de ziekenhuizen zien hun resultaten verslechteren.

Verpleeg- en thuiszorginstellingen zijn in dezelfde periode juist meer winst gaan maken, ondanks de gestegen kosten. Hun opbrengsten stegen volgens het CBS sneller dankzij de toenemende vraag naar zwaardere zorg en dankzij extra geld van de overheid om de kwaliteit te verbeteren.

Bron: CBS

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

psychiater psychiater