FNV wil sluiting Hoenderlo Groep tegenhouden

FNV Zorg & Welzijn heeft bestuursvoorzitter Karel Verweij van Pluryn opgeroepen om de sluiting van de Hoenderloo Groep, een instelling voor open en gesloten jeugdzorg met vestigingen in Hoenderloo en Deelen, uit te stellen. Begin december werd bekend dat de vestigingen opgeheven (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-3746727/nieuws/hoenderloo_groep_sluit_na_jarenlange_problemen.html?page=1) zouden worden. Volgens de overkoepelende organisatie Pluryn wordt nog naar een oplossing voor de vierhonderd medewerkers gezocht.

‘De ruim 200 kwetsbare kinderen dreigen nergens terecht te kunnen komen als de instelling sluit, ’zegt Jan Verhoeven, bestuurder van de FNV. Bovendien zijn veel medewerkers niet overtuigd van de noodzaak om nu te moeten sluiten’.

Geen noodzaak tot sluiting

Tijdens een bijeenkomst met 100 werknemers van de Hoenderloo Groep heeft de FNV opgeroepen deze specialistische jeugdzorg te redden. ‘Ook hebben we voorgesteld om samen met Pluryn meer regie en geld bij de overheid te vragen. De medewerkers zijn niet overtuigd van de noodzaak om te moeten sluiten. Er is vooralsnog onvoldoende openheid van het bestuur over de financiële resultaten van de Hoenderloo Groep en Pluryn en van de inspecties van de overheid.’ Een actiecomité is opgericht. De medewerkers hebben de bestuursvoorzitter uitgenodigd om op korte termijn tijdens een bijeenkomst de noodzaak beter uit te leggen.

Tussen wal en schip

Aangezien de instelling specialistische jeugdzorg biedt aan 200 jongeren met zeer complexe, problemen, willen de medewerkers dat alles wordt gedaan om de Hoenderloo groep te redden. ‘Met de enorme tekorten en wachtlijsten die er nu al zijn in de jeugdzorg, dreigen deze kinderen na sluiting tussen wal en schip te vallen.’

Bij de instelling verblijven op dit moment ruim tweehonderd jongeren, van wie een deel zeer complexe problematiek heeft of door de rechter in een instelling is geplaatst. De vestiging in Hoenderloo bestaat al sinds 1851. Volgens Pluryn wordt de komende maanden met elke jongere en diens familie individueel naar een andere opvangplek gezocht. Voor sommige jongeren is passende opvang thuis mogelijk.

Strenge straffen

De Hoenderloo Groep kreeg vorig jaar een tik op de vingers van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vanwege strenge straffen in de instelling. Jongeren moesten bijvoorbeeld urenlang stilzitten aan tafel na slecht gedrag. Pluryn stelt maandag dat er hard is gewerkt aan verbeteringen, maar dat dat niet voldoende is gelukt. De kwaliteit van zorg kan daardoor in het geding komen, aldus Pluryn. 

Blij met sluiting

Niet iedereen is verdrietig om de sluiting. In de Stentor (https://www.destentor.nl/apeldoorn/lector-jeugdzorg-is-blij-met-sluiting-omstreden-hoenderloo-groep-dit-systeem-moet-je-niet-meer-willen~ab08775d/) zei lector residentiële jeugdzorg Peer van der Helm blij te zijn met de sluiting. ”Ik wacht er al tijden met smart op. Het is stelselmatig al heel lang niet goed in Hoenderloo. Ik ken de laatste drie hoofdbehandelaars persoonlijk. Ze hebben geprobeerd het tij te keren en het is niet gelukt. Het zit in de muren. Daarmee bedoel ik dus ook het personeel. Decennia is het al mis daar. Repressie op deze wijze is niet meer van deze tijd. We moeten naar gezinsvervangende huizen en ‘out of the box’ oplossingen voor deze kinderen toe.”

Bron: FNV

 

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief die tweemaal per maand verschijnt dan iets voor jou! Opgeven van je mailadres is voldoende.
Abonneren kan direct via het inschrijffomulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html)

Foto-De-Hoenderloo-Groep Foto-De-Hoenderloo-Groep